Hoe lekker zijn wijnen met nobele rotting?

  • Geplaatst op
  • Door Het Wijnmarkt Team

Hoe lekker zijn wijnen met nobele rotting? Als u af en toe kan genieten van zoete wijn, dan is het antwoord simpel; heel lekker. 

De term kan afschrikken, want iets wat aan het rotten is, associeren we niet snel met iets wat lekker kan zijn. Als je de vergelijking maakt met (Franse) schimmelkazen, dan gaat het alweer wat makkelijker. 
De enige overeenkomst hier is dat het over schimmels gaat, het proces is anders. 

Nobele rotting, of Botrytis genoemd, is niet zonder risico maar geeft als resultaat de meest complexe zoete wijnen die u ooit kan tegenkomen. De druiventrossen worden namelijk telkens in aparte sessies geknipt en verwerkt. Men moet namelijk per tros beslissen of de rotting ver genoeg is. Dit maakt de arbeidskosten van een Botrytis wijn hoog. Ook na het plukken is het heel voorzichtig omgaan met de trossen en moet verder verval worden tegengegaan met sulfieten. Deze sulfieten zorgen trouwens zeker niet voor hoofdpijn. 

De rijpe druiven blijven hangen aan de ranken en de Botrytis kan dan toeslaan. De sporen hechtten zich vast aan de oneffenheden van de druiven. 
Niet alle druivensoorten zijn trouwens gevoelig of geschikt voor nobele rotting. Het gaat het makkelijkst met Semillon, Sauvignon Blanc, Riesling en Chenin Blanc. In mindere mate ook met Pinot Noir en Merlot. 

Even een stukje biotechnisch. De chemische processen van Botyrtis zijn wel redelijk uniek te noemen. De suikerconcentratie en appelzuur in de druif worden drastisch verminderd en ook het wijnsteenzuur wordt eigenlijk tot nul herleid. De Botrytis zorgt voor glycerol, azijnzuur, gluconzuur, soloton, laccase, pectinase en Botryticine. 

Dit lijken best chemische ingredienten maar dat valt best mee. Als u gaat proeven, dan ontdekt u een een licht gebrande geur die lijkt op creme brulee, karamel en honing. 

Door het intensieve proces zijn gebotryseerde wijnen best duur. 
In de tweede helft van de 19e eeuw was zoete wijnen prestigieus maar recent zijn zoete wijnen wat uit de gratie. Men consumeert voldoende suiker op andere manieren. 

Bekijk onze zoete wijnen met nobele rotting>