Het Zuid-Afrikaanse AOC systeem

  • Geplaatst op
  • Door Het Wijnmarkt Team

Net zoals in Frankrijk, Italie en Spanje heeft Zuid-Afrika een appellatie systeem waarin de origine van een wijn word aangeduid. Het systeem bestaat al sinds 1973 en het label wordt vaak met veel trots gedragen door de wijngaarden.

Het appellatie systeem heet "Wine of Origin" of Wyn van Oorsprong in het Afrikaans en aangesloten wijnen bevatten dus enkel en alleen wijnen uit een voorbepaalde regio. 

Wijnbouw in Zuid-Afrika bestaat al sinds 1659. Een Nederlandse chirug Jan van Riebeeck had de opdracht gekregen om met wijnbouw te starten zodat de zeebemanning die onderweg waren richting India en verder, daar nieuwe wijn aan boord konden krijgen. En zo doende was er binnen de 7 jaar nadat de eerste Westerse voet aan wal werd gezet, Zuid-Afrikaanse wijn. De Nederlandse gouverneur die volgde na van Riebeeck kost zelf maar liefst 750 hectare grond en startte daar met Constantia. 

Het WO-systeem deelt wijngebieden op in 4 categoriën. De grootste en met de meest generische wijnen zijn de Geografische Units die de kleinere Regions omvatten, welke dan weer de Districten en die weer de Wards omvatten. 
De juiste en exacte grenzen van deze units zijn trouwens vooral politiek bepaald. 

De Geografische Units omvatten volgende units: Western Cape, KwaZulu-Natal, Eastern Cape, Limpopo en Northern Cape. 

De Regions bevatten volgende regio's:

1. Western Cape en hieronder vallen volgende districten en wards:
Boberg, Breede River Valley, Cape South Coast, Coastal Region, Kleine Karoo en Olifants River. 

De Coastal Region zal de meest bekende wijnen produceren want hier vallen Paarl, Franschhoek en Stellenbosch onder. Deze drie regio's samen produceren de grootste hoeveelheid wijnen en dit onder verschillende wards.  

2. Northern Cape en hier vallen 2 districten en 3 wards onder, namelijk Hartswater, Central Orange River en Rietriver. 

3. Eastern Cape en hier valt maar 1 ward onder en dat is St Francis Bay.