Het leven van een wijnboer

  • Geplaatst op
  • Door Het Wijnmarkt Team

Het leven van een wijnboer gaat niet altijd over rozen...het gaat wel altijd over druiven uiteraard. 
Een wijnboer is altijd bezig met elementen zoals het weer, de bodem, de bevloeiing van de druiven, ziektes, snoeiwerk, juiste keuzes maken. 

Dit is ongeveer hoe het jaar er voor een Europese wijnboer uit ziet:

Januari en februari: Dit zijn de maanden waarin dat er gesnoeid waarop de wijnstokken gesnoeid meoten worden. De bedoeling is dat er zoveel mogelijk druiven willen groeien in het voorjaar. 

 

Maart en april: De eerste tekenen van nieuw leven verschijnen aan de ranken, de bladeren beginnen te groeien en de eerste trossen worden zichtbaar. Het snoeiwerk wordt in deze periode beperkt tot het verwijderen van teveel bladeren. De druiven dienen immers zoveel mogelijk zonlicht te krijgen. 

 

Mei en juni: De ongewenste knoppen en uitlopers moeten in deze fase weggehaald worden, deze leiden af van de relevante takken. Omdat het in deze periode nog kan vriezen zal er regelmatig worden gewerkt met kachels om de jonge trossen te beschermen tegen nachtelijke kou. 
Tegen juni zijn alle risico's hierop wel verdwenen. 

 

Juli en augustus: Het risico op vorst is verdwenen maar de angst voor schimmelziektes is een evenwaardige vervanger waardoor een wijnboer constant op zijn of haar qui-vive zal blijven. Warm en vochtig weer zijn ideaal voor schimmels. Dit is ook het moment waarop het onkruid word gewied om ook geen rupsen al teveel speelruimte te geven. 

 

September: Dit is de oogstmaand. Het kiezen van het juiste moment is heel belangrijk. Afhankelijk van de grootte van de wijngaard, de machinerie of het aantal helpende handen, kan het oogsten tot 3 weken duren. 

 

Oktober: De oogst mag dan wel gebeurd zijn, toch is dit een belangrijk moment voor de wijnboer. Er worden namelijk zoveel mogelijk organische en minerale meststoffen bij de wijnranken geplaatst zodat deze voldoende proviand heeft om de winter te overbruggen. De geoogste druiven worden in grote kuipen gedaan zodat ze kunnen vergisten. 

 

November en december: De start van het snoeiwerk, dat tot maart duurt begint al in november. In december wordt de oogst van de voorgaande zomer voor het eerst getest, een spannend moment! Ook kan er even worden gerust en mag de wijnboer genieten van de wijnen van voorgaande jaren.