Het is tijd voor de druivenoogst

Het is tijd voor de druivenoogst

Begin september is het alweer tijd om de wijngaarden van het noordelijk halfrond te oogsten. Dit is het belangrijkste moment van de wijngaard want het resultaat van weken en maanden onderhoud aan de druiven gaat nu renderen. 

De druiven voor witte wijnen worden doorgaans eerst geplukt en dat soms in augustus al. Blauwe druiven voor rode wijnen en de druiven voor zoete witte wijnen volgen doorgaans zo'n 3 weken later. 

De wijnbouw van tegenwoordig werkt meestal met wijnoogstmachines maar voor veel druivenrassen of oudere wijnranken gebeurd het nog veel met de hand. Ranken die 60 jaar en ouder zijn, kunnen niet goed tegen het geweld van een machine. Ook wijngaarden die uiterst steil zijn, kunnen niet met een machine worden gerooid. 
De snoeischaar is hier het belangrijkste instrument. 

Zodra de druiven geplukt zijn moeten deze snel vervoerd worden omdat het risico bestaat dat deze beginnen te weken of zelfs te gisten. 

Afristing is een woord dat u waarschijnlijk nog niet vaak gehoord hebt maar u kunt begrijpen dat hiermee het proces wordt bedoeld waarbij de steeltjes zachtjes van de trossen worden verwijderd. 
Dit wordt niet overal gedaan en echte specialisten kunnen dit aan de wijn proeven. 

De rist wordt soms juist bewust aan de druiven gelaten zodat er wat complexiteit, tannines en frisheid in de wijn zit. 

Aan lange sorteerbakken worden de goede en slechte druiven van elkaar gescheiden en onnodige zaken zoals twijgjes en kleine beestjes verwijderd. 

De volgende stap is het eigenlijke persen. Een grote machine met twee gegroefde cilinders persen het sap eruit zonder de pitten te pletten. Dit is vooral om de gisting van de druiven te vergemakkelijken. 

Hierna mogen de druiven inweken en gisten en spreken we vanaf nu over wijn.