Het Champagnegebied

  • Geplaatst op
  • Door Het Wijnmarkt Team

Champagne is de naam van een grote provincie ten oosten van Parijs. In de Middeleeuwen was dit het graafschap Champagne. Na de Franse revolutie werden deze graafschappen heringedeeld in arrondissementen.

Volgende arrondissementen beslaan het volledige vroegere graafschap: Ardennes (08), Marne (51), Aube (10) en Haute-Marne (52). Het is een uitgestrekt gebied en is zeer bosrijk en agrarisch. Als u in mei door de streek zou rijden zou u een uitgebreid palet aan groentinten zien met alle flora die in bloeit staat. Zo ook de wijnstokken.

Dat er wereldwijd wordt gesproken over Champagne is enkel en alleen te danken aan enkele druivenrassen die groeien op een unieke bodem in een relatief guur klimaat. Daardoor kan een wijn worden gewonnen die door menselijk toedoen van bijzondere klasse is en als uniek kan worden beschouwd.
De Champagne kreeg zijn naam en faam uiteraard door de mousserende wijn uit het wettelijk afgebakende wijnbouwgebied.

In 2008 zijn er 40 nieuwe cru's toegelaten en de verwachting is dat zij vanaf 2020 mee kunnen bijdragen aan de wereldwijde vraag naar Champagne. Van de gemeenten, voor het totale gebied zo'n 400, is er uitgebreid geindexeerd op welke akkers, welke hellingen gebruikt gaan worden. 
Het totale gebied beslaat zo'n 33.500 hectare en is daarmee goed voor zo'n 2,5% van de totale Franse productie.