Gelukkig ligt de focus van Argentijnse wijn niet meer op volume

Gelukkig ligt de focus van Argentijnse wijn niet meer op volume

Lange tijd lag bij de productie van Argentijnse de focus op wijnen die geschikt waren voor massaconsumptie.

Deze massaconsumptie was trouwens vooral voor de eigen inwoners en werd er amper geexporteerd. Sinds de jaren 70 is de productie van bijna 30 miljoen hectoliter teruggezakt naar zo'n 15 miljoen hectoliter wijn. Door de opkomst van doorgedreven marketing voor bier en frisdrank liep de wijnconsumptie terug.

Hierdoor moesten de wijnboeren een andere strategie ten dag leggen en ging de focus van kwantiteit naar kwaliteit. Deze verhoogde kwaliteit zorgde er ook voor dat de wijnen geschikt werden voor export.

Door deze strategie goed en bestendig aan te blijven houden was Argentinië in 2012 op zeven na het grootste wijn producerend land van de wereld. Juist dat jaar was er een teleurstellende oogst door het slechte weer waardoor het van positie vijf naar zeven zakte. 
Momenteel is de totale wijnbouw goed voor zo'n 1,5 miljard liter wijn per jaar. 
Door dit grote volume aan wijn, importeert Argentinie amper uit andere landen en als men dat doet, is dit vooral uit de bekende Europese streken in Frankrijk en Spanje en uit buurland Chili. 

Vooral in de Verenigde Staten en Canada is men gek op de Argentijnse wijn, specifiek op de Malbec. In Europa is Nederland koploper qua afname in Malbec. En dit in alle prijssegmenten. 

Bekijk hier onze Argentijnse wijnen>