Er is een wijnschaarste op komst?!

Het veranderen van het klimaat heeft ook zijn invloed op de globale wijnproductie. Om druiven optimaal te laten groeien is een stabiel klimaat het beste.

In de recente periode, met over de hele wereld extreme temperaturen en een onstabiele wind, heeft het weer gezorgd voor een wereldwijde afname van de productie van wijn en dit met zo'n 5%. Let wel, de wereldwijde productie is nog altijd zo'n 260 miljoen hectoliter, maar in veel landen en streken waren toch veranderingen merkbaar.

Wijnexpert Lars Daniels verklaarde dat veel streken het moeilijk hebben om vooropgestelde en afgesproken quota te halen. Dat zou komen omdat de neerslagpatronen en de temperatuur veranderen, wat uiteraard gevolgen heeft op de wijnproductie. Globaal genomen wordt er voorlopig nog meer dan wijn genoeg gemaakt om te blijven genieten van uw favoriete fles wijn. 

Zo daalde de productie in Zuid-Amerika het hardste. El Nino zorgde voor heel veel regen wat zijn weerslag had op druiven zoals Cabernet Sauvignon en Malbec, belangrijke druivensoorten aldaar. 

Een tactiek die wijngaarden gebruiken om toch voldoende wijn op de markt te hebben, is om bepaalde bewaarwijnen eerder op de markt te brengen dan origineel gepland was.  

De te verwachtte wereldwijde wijnproductie per land:
Italië: 48.8 miljoen hectoliter
Frankrijk: 41.9 miljoen hectoliter
Spanje: 37.8 miljoen hectoliter
Verenigde Staten: 22.5 miljoen hectoliter
Australie: 12.5 miljoen hectoliter
China: 11.5 miljoen hectoliter
Zuid-Afrika: 9.1 miljoen hectoliter
Argentinie: 8.8 miljoen hectoliter
Duitsland: 8.4 miljoen hectoliter
Portugal: 5.6 miljoen hectoliter
Nieuw-Zeeland: 3.1 hectoliter

Ook in 2012 had de wereldwijde productie te maken met de weersinvloeden en kwamen er zo'n 300 miljoen dozen wijn minder op de markt. 

Bron: CNN en OIV
http://www.oiv.int/public/medias/4888/en-communiqu-depresse-octobre-2016.pdf