Enkele feiten over wijn

  • Geplaatst op
  • Door Het Wijnmarkt Team

Enkele feiten over wijn. We proberen hier via deze blog wijnliefhebbers aan te spreken en dan is het tijdens het drinken van wijn altijd aangenaam om wat parate wijnkennis bij de hand te hebben.

Wijn maakt niet dik

Vanuit een recente studie is gebleken dat vrouwen die regelmatig wijn drinken minder kans hebben op gewichtstoename dan wanneer ze mineraalwater zouden drinken. Dit blijkt uit een 13-jarige studie op ongeveer 19.200 Amerikaanse vrouwen door een ziekenhuis in Boston. Het onderzoek bevestigt dat er geen duidelijke link is tussen alcoholconsumptie en gewichtstoename, iets wat velen vast niet erg zullen vinden.

Wijn helpt levercirrose voorkomen

De conclusie van een studie bij leverpatiënten wees uit dat niet alle alcoholische dranken een even groot risico op leveraandoeningen veroorzaken. Dit opmerkelijk bericht bereikte ons via de nieuwsbrief van het OIV (office international de la vigne du vin) Wijn blijkt al vast een gunstige uitzondering op die regel. Ondanks dat de onderzoekers die levensstijl niet aanraden, geeft wijnconsumptie minder kans op cirrose dan het drinken van distillaten. 

Alcohol scherpt het brein

Een halve fles wijn per dag kan zorgen dat iemands hersenen beter werken, in het bijzonder bij vrouwen. Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers van het University College in Londen. Zelfs wie maar een glas wijn per week drinkt, heeft scherpere denkprocessen dan een niet-drinker, stellen de onderzoekers. Dit gunstige effect van alcohol, dat te maken heeft met betere doorbloeding van de hersenen, is waar te nemen als iemand tot dertig eenheden alcohol - ongeveer vier tot vijf flessen wijn - in de week gebruikt. De wetenschappers konden niet onderzoeken wat het effect van meer alcohol was, maar zij vermoeden dat dronkenschap de eventuele positieve effecten teniet doet.   

Rode wijn goed voor je tanden

Zoenen schijnt goed te zijn voor je tanden. Maar rode wijn is dat ook! Weliswaar lijkt je gebit door de tannines soms een beetje grijs en door de kleurstoffen donker, de chemicaliën in de drank maken ondertussen wel mooi je tandvlees sterker. Onderzoekers van de universiteit van Quebec (Canada) ontdekten dat dit positieve effect vooral te danken is aan de stof polyphenol, die de wijn zijn rode kleur geeft. 

Rode wijn kan beschermen tegen longkanker

Het drinken van rode wijn kan je beschermen tegen longkanker. Witte wijn verhoogt het risico juist. Dat schrijven Spaanse wetenschappers, verbonden aan de universiteit van Santiago de Compostela. De wetenschappers onderzochten het effect van verschillende soorten wijn op de ontwikkeling van de meest voorkomende en gevaarlijkste vorm van kanker. Volgens het onderzoek zorgde de consumptie van rode wijn voor een kleine, maar statistisch significante, vermindering van de ontwikkeling van longkanker. Rode wijn bevat looizuren, die werken als anti-oxidanten en schadelijke vrije radicalen afbreken. Ook zit in rode wijn resveratrol. Van die stof is bekend dat hij de ontwikkeling van tumoren kan afremmen. Dat zou de beschermende werking van de drank kunnen verklaren, aldus de onderzoekers. Witte wijn, schrijven de wetenschappers geruststellend, lijkt het risico op longkanker slechts zeer licht te verhogen. Dat zou komen door de ethanol die de drank bevat. Ethanol kan genen aantasten. Ook rode wijn bevat overigens ethanol, maar het risicoverhogende effect daarvan lijkt teniet te worden gedaan door de beschermende stoffen die in rode wijn zitten. Overigens benadrukken de Spaanse onderzoekers dat het weinig nut heeft om liters rode wijn per dag te gaan consumeren om geen longkanker te krijgen. Ze wijzen erop dat niet roken een veel betere bescherming biedt tegen de dodelijke ziekte.  

Alcohol goed voor de botten
 

Gematigd gebruik van alcohol beschermt vrouwen mogelijk tegen de gevolgen van botontkalking. Dit blijkt uit een onderzoek van het St. Thomas Ziekenhuis in Londen. De studie is uitgevoerd onder 46 paren identieke vrouwelijke tweelingen, van wie er een circa acht alcoholconsumpties per week tot zich pleegt te nemen en de ander vrijwel geen alcoholhoudende drank drinkt. De vrouw die met mate drinkt, bleek sterkere botten te hebben dan haar geheelonthoudende zuster.
  

Rode wijn goed tegen verkoudheid

Een recente Spaanse studie heft aan het licht gebracht dat wijndrinkers minder kans hebben een verkoudheid op te lopen dan geheelonthouders en drinkers van bier en gedistilleerd. Volgens de onderzoekers van de universiteit van Santiago de Compostela, biedt het drinken van twee glazen wijn per dag, en dan met name rode, een goede bescherming tegen verkoudheid. 

Mineralen en sporenelementen

Wijn bevat o.a. mineralen en sporenelementen die de mens nodig heeft. Belangrijke mineralen en sporenelementen zijn calcium, magnesium, ijzer, koper, en mangaan. Een glas wijn levert van de totale dagelijkse behoefte: vitamine B6 5%,
magnesium 10%, ijzer
12%, calcium
15%, mangaan en koper
 17%. 

Matige drinker vermindert kans op dementie

Een wijntje op z'n tijd kan mogelijk de kans op dementie verminderen. Uit onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam blijkt dat mensen die met mate alcoholische drank nuttigen, minder vaak dement worden dan geheelonthouders.