Een aantal wijntermen

  • Geplaatst op
  • Door Het Wijnmarkt Team

Als je wijn gaat proeven, of wijn gaat kiezen op basis van een omschrijving, dan moet je weten waar je aan begint. Waarom zou iemand in een wijnomschrijving aanduiden dat het naar aarde of natte wol ruikt? Wie wil het dan nog drinken? Wat is afdronk en waarom moet deze lang zijn? We beantwoorden een paar van deze vragen.

Sommige wijnomschrijvingen kunnen fantasierijk overkomen. Maar er zijn wel degelijk goede redenen waarom sommige wijnen specifieke aroma's hebben zoals boter, vanille, roos of framboos. Smaken zijn resultaten van chemische verbindingen maar termen zoals kersen, vers gemaaid gras en peper zijn makkelijker voor een groter publiek om te weten hoe een smaak echt is. 

Er zijn 3 grote groepen van smaken: Bloemen/fruit, specerijen/planten en eikenhout/overig. 
In de eerste categorie, bloemen en fruit, bestaat volgende onderverdeling:
Bloemen
Groen fruit
Citrusfruit
Steenfruit (perzik, abrikoos en nectarine)
Tropisch fruit
Rood fruit
Zwart fruit
Gedroogd fruit (jam/confituur, gedroogde vijgen, gestoofd fruit) 

Bij specerijen en planten is er volgende onderverdeling: 
Onrijpe planten (groene paprika, gras, witte peper en ook tomaat)
Plantaardig (gras, asperges) 
Kruidig (munt, eucalyptus, lavendel, dille)
Groenten (olijven, kolen, bonen)
Zoete specerijen (kaneel, kruidnagel, gember)
Scherpe specerijen (zwarte en witte peper, jeneverbes)

En dan is er nog eikenhout en overige smaken:
Autolytisch (gist, biscuit, brood, toast)
Zuivel
Eikenhout (vanille, toast, cederhout, gerookt hout, rook, hars)
Zaden en pitten
Dierlijke geuren (leer, stal)
Rijpheid (paddestoelen, hooi, natte bladeren, bosgrond, tabak, granen
Minerale geuren (aarde, petroleum, teer, rubber, natte wol 

Als men het over de afdronk heeft, bedoelt men de intensiteit, de smaak en de lengte van de smaken van het wijnen op het einde van een slok. Een prettige afdronk is waarbij de smaken seconden blijven hangen en dit is tevens een indicatie van hogere kwaliteit. Bij mindere wijnen verdwijnen de smaken vrijwel direct, zonder een indruk achter te laten of ze blijven wel hangen maar ze zijn niet lekker. 

Met intensiteit geeft men aan of smaken ruimschoots of dun aanwezig zijn. Intense, extreme smaken zijn ook niet perse een teken van kwaliteit. Als de intensiteit te hoog is, kan de balans van een wijn verstoord zijn en deze is hierdoor moeilijk drinkbaar. 

Complexiteit is een indicatie van smaken. Goede wijnen hebben veel verschillende smaken en die kunnen tegelijkertijd of opvolgend opkomen. 

De body is een andere omschrijving voor het 'mondgevoel'. Het is een gevoel van volheid, gewicht of dikte (viscositeit) en is een combinatie van het effect van alcohol, tannines, suikers en smaakstoffen die uit de druivenschillen komen. 
Maar de hoeveelheid alcohol zorgt toch niet altijd voor een zware body, want bijvoorbeeld een Beaujolais of een Pinot Noir kunnen makkelijk 12 of 13% alcohol hebben en toch een lichte body presenteren. 

Tannines hebben we al eens eerder omschreven in een aparte blog maar dit is in principe een stof die zwarte thee bitter en scherp maakt en ook aanwezig is in vele andere fruitsoorten zoals ook avocado. Tannines zitten in de schillen van druiven en hoeveel tannines aanwezig zijn in de uiteindelijke wijn hangt af van het productieproces. Druivensoorten met dikke schillen, zoals de cabernet sauvignon en syrah hebben vaak meer tannines dan druiven met een dunnere schil zoals pinot noir en grenache. Wijnen uit een warm of heet klimaat hebben vaak zachte, rijpe tannines. Deze dragen bij aan de dikte en body van een wijn.