Doe mij maar een Jerobaum

Dat een gewone wijnfles 0,75 liter groot is en een Magnum fles daar het dubbele van is, dat weet eigenlijk iedereen. Maar er zijn nog formaten op de markt, kent u die ook?

Laten we het eerst kleiner opzoeken. Kleiner dan het normale formaat fles, zijn er nog 4 formaten. De allerkleinste is een Mignonnette met slechts 200ml inhoud. Een tikje groter is de Fillette met 375 ml en daar weer een slagje groter van is een formaat dat in de horeca veel wordt gebruikt, namelijk de Petite Bouteille. Een redelijk onbekend formaat, dat ook uitsluitend voor witte Jura wijnen wordt gebruikt is een Clavelin van 620 ml. 

Dan hebben we het normale formaat van 750 ml. Vervolgens gaan we naar de grotere formaten. Een Magnumfles bevat 1,5 liter wijn en is dus 2 gewone flessen groot. 
Een Tappit-hen fles bevat dezelfde capaciteit als 3 gewone flessen en kom je vooral tegen bij Bordeauxwijnen en Porto's. Een andere naam voor een Tappit-hen is een Marie-Jeanne en heeft dezelfde capaciteit. 

Vervolgens komt een Jerobaum. Dit formaat is vooral gekend van de Champagneflessen, waarbij de capaciteit 3 liter is. Soms is een Jerobaum 5 liter groot en dit zie je dan bij Bourgognewijnen en Porto.

Een Rehobaum is 4,5 liter groot, een Mathusalem of Methusalem bevat 6 liter wijn. Ook dit formaat komt vooral voor bij Champagne en Bourgognewijnen. Een Imperial is ook 6 liter maar is van toepassing voor Bordeauxwijnen.

Het volgende formaat is een Salmanazar met 9 liter, gevolgd door een Balthazar met 12 liter. Deze 2 formaten worden enkel voor Champagne gebruikt. Al bestaat er 2 nog grotere formaten, een Nebuchadnezzar met 15 liter en een Souverain met 26 liter. Er is nog 1 tussenmaatje, de Melchior met 18 liter, al wordt dit formaat niet voor Champagne gebruikt.  

Waar komen die eigenaardige namen vandaan?

De grote Champagneflessen zijn vernoemd naar bijbelse figuren.
Jeroboam is vernoemd naar Jerobeam, de eerste koning van de tien stammen van Israel.
Rehoboam is vernoemd naar Rehabeam, de zoon van Solomon.
Mathusalem is vernoemd naar Methusalem, de grootvader van Noah, de man die 969 jaar oud werd.
Salmanazar is vernoemd naar Salmaneser, koning van Assyrië.
Nabuchodonosor is vernoemd naar Nebukadnezar, de koning van Babel.