De voornaamste Italiaanse wijnstreken

  • Geplaatst op
  • Door Het Wijnmarkt Team

Het Italiaanse wijnlandschap blijft indrukwekkend, met een enorme diversiteit van noord tot zuid en meer dan 500 verschillende druivensoorten. 
De bekendste Italiaanse druivensoorten zijn Sangiovese, Cataratto, Nebbiolo, Montepulciano, Barbera en Trebbiano. 

De voornaamste wijnstreken qua aangeplant volume zijn Puglia, Sicilië, Venetië en Toscane. Er zijn 4 grotere conglomeraten ter herkennen waarin telkens vergelijkbare wijnen gemaakt worden. 

Het gaat dan om het noordwesten waar dan Lombardije, Piemonte, Liguria en Aosta onder vallen. Het klimaat is hier wat koeler en dat zowel in de zomer als in de winter in vergelijking met de rest van Italië. De wijnen vanuit deze streken zijn vaker meer aromatisch en de witte wijnen hebben een hogere zuurtegraad. 

Belangrijkste druiven uit deze regio: Nebbiolo, Barbera, Dolcetto, Moscato Bianco, Franciacorta en Brachetto. 

 

Het noordoosten omdat substreken waarin heel veel verschillende bekende wijnen worden gemaakt, namelijk Veneto, Emilia-Romagna, Trentino-Alto Adige en Fruili-Venetië Giulia. De invloed van de Adriatische zee is hier groot. Hierdoor zijn rode wijn zeer fruitige en gedijen witte druivensoorten zoals Garganega, Fruilano en Pinot Grigio hier zeer goed. 

Belangrijkste druiven uit deze regio: Valpolicella, Soave, Pinot Grigio, Prosecco, Trento, Lambrusco.

 

In het centrale stuk van Italië heerst het Mediterraanse gevoel. In subregio's als Toscane, Umbrië, Lazio en Abruzzo is het meerendeel van de succesvolle wijnen gebaseerd op druiven zoals Sangiovese en Montepulciano, maar ook een Trebbiano en Vermentino doen het goed. 

Belangrijkste druiven uit deze regio: Sangiovese, Montepulciano, Vermentino, Grechetto, Verdicchio. 

 

Ongeveer een derde van de totale oppervlakte aan wijnbouw ligt in het zuiden van het land en wordt in Sicilië en Puglia gemaakt. Het is hier warm waardoor de rode wijnen smaken van een dikke confituur krijgen en ook de witte wijnen bekend staan om hun volle body. De eilanden Sardinië en Sicilië merken uiteraard nog andere nuances in de smaken van hun wijnen, door de invloed van de bodemstructuur. 

Belangrijkste druiven uit deze regio: Primitivo, Negroamaro, Cannonau(Grenache), Aglianico, Nero d'Avola, Nerello Mascalese.