De Pinotage druif; baie lekker?

  • Geplaatst op
  • Door Het Wijnmarkt Team

De Pinotagedruif is een creatie van de Franse professor Abraham Perold, die deze druif maakte door de Pinot Noir en de Cinsault samen te voegen. De hoop bij deze druif was dat het de goede kwaliteiten van de 'ouders' zou overnemen; de flexibiliteit van de Cinsault en de geur, smaak en kleur van de Pinot Noir.
De naam Pinotage komt door de samenstelling van Pinot en Hermitage, de oude naam van de Cinsaultdruif. In eerste instantie kwamen de mogelijkheden van de Pinotagedruif niet helemaal uit de verf want de wijn werd voornamelijk voor bulkproductie gebruikt. Dit veranderde gelukkig in de jaren '90.

De Pinotage is vooral bekend als een Zuid-Afrikaanse druif, maar u kunt deze ook vinden in Californië, Brazilië en Nieuw-Zeeland. 
Deze druif vergt wel wat onderhoud, want moet veel teruggesnoeid worden om de kwaliteit te behouden. De Pinotage wordt ook steeds meer als ondersteunende druif gebruikt om structuur en stevigheid aan rode wijnen te geven. Daarnaast bestaat er ook witte Pinotage en rosé.

De Pinotage groeit goed en is daardoor een relatief vroegrijpende druif. De Pinotage wijnstok kan grote volumes leveren, maar dat komt de kwaliteit natuurlijk niet ten goede. Tegenwoordig wordt de Pinotage gelukkig streng gesnoeid. De druif is klein, heeft een dikke schil en kan een hoog suikergehalte hebben. De wijnen van de Pinotage kunnen variëren van licht rood fruitig tot stevig, vol, donker en kruidig, met een goede zuurgraad en tannines. Gemeenschappelijk kenmerken van de Pinotage wijnen zijn frambozen en banaan in de geur, aangevuld in de smaak met kersen, pruimen en kruiden. Na de regelmatig toegepaste houtlagering wordt de smaak meer jamachtig en komen hout- en vanilletonen naar voren. Een minder goede eigenschap van de (Zuid Afrikaanse) Pinotage wijnen is dat de geur vaak elementen bevat die lijken op ‘verbrand rubber’ en ‘nagellak remover’. De Zuid-Afrikanen zijn naarstig op zoek naar de oorzaak hiervan, maar ze hebben die helaas nog niet kunnen ontdekken.

De Pinotage druif gedijt het beste in relatief gematigde klimaten, hoewel hij zich goed kan aanpassen. In Zuid-Afrika wordt de Pinotage daarom vooral aangeplant in gebieden die niet te ver van de Atlantische of Indische kust liggen. Buiten Zuid-Afrika wordt de Pinotage met name in Californië, Brazilië en Nieuw-Zeeland aangeplant. De druif heeft een voorkeur voor heuvels met een bodem die water gemiddeld tot goed kan vasthouden.
Bij Wijnmarkt kunt u volgende Pinotage wijnen vinden:

Veldfire Pinotage
Cape Bridge Pinotage Rose
Oude Werf Pinotage Rose
Oude Werf Pinotage