De originele wijnetiquette

Wijnetiquette wordt steeds vaker genegeerd omdat wijnen steeds vaker een standaard onderdeel van het avondmaaltijd zijn en door velen als niks bijzonders meer worden aanschouwd, maar waarom zou je soms de etiquette niet respecteren?

Enkele do's en don'ts die u zeker wilt weten: 

- Een wijnfles mag zeker niet met een knal geopend worden. Dit gedrag bewaar je beter voor op het F1-circuit.

- Bent u op zakelijke afspraak en moet u zelf wijn inschenken? Schenk dan de belangrijkste gast eerst in. 

- Bent u in een meer prive of famiale setting? Ga dan voor de oudste dame, dit geeft teken van respect. Als dit ook degene is die de wijn heeft geproefd, dan mag u eerst de rest van de tafel inschenken om vervolgens haar glas weer bij te vullen. 

- Een fles houdt u vast bij de ziel, dit is de holling aan de onderzijde. Schenk subtiel maar vastberaden. 

- Ieder glas krijgt uiteraard evenveel wijn, schenk een glas niet overvol. Er zijn richtlijnen per type glas. Blijf in ieder geval onder het breedste punt van het glas. 

- Een glas houdt u vast aan de steel, met een soepele beweging. Deze houding is het uitgangspunt voor het walsen dat nu volgt. 

- Als u gaat proeven, of gaat genieten van de eerste slok, wals dan eerst met uw wijn. Neem de aroma's op en neem een teug. Deze wijn laat je charmant rondgaan in de mond waardoor alle smaken geproefd worden.

- Probeer lipstickvlekken te vermijden op het glas en ga zeker geen meerdere plekken op het glas bevuilen.

- Vraag altijd eerst aan de gasten of zij nog wijn wensen, vooraleer u bij uzelf inschenkt.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden