De ontwikkeling van de Bordeauxwijnen

  • Geplaatst op
  • Door Het Wijnmarkt Team

Aan het einde van de Middeleeuwen hadden een aantal wijngebieden in Europa reeds een groot aanzien: Anjou, Charentes, Cahors, Gascogne en dan nog Nahe en Elzas.

Nadat de Moren volledig uit Europa waren weggetrokken, herstelde de wijnbouw zich snel. En dit dankzij de monniken die binnen de veiligheid en rust van hun domeinen heerlijke wijnen begonnen te maken. In de 13e eeuw ontwikkelde de wijnbouw rond Bordeaux zich snel. Rijke inwoners van de stad financierden grote ontbossingsoperaties op armere gronden langs de rivieren en werden zo al snel de rijkere landheren van de wijngaarden in de Bordeaux.

De behoefte voor reservewijnen kwam al snel, want natuurlijk was niet iedere oogst een succes. Diverse andere wijngaarden zoals Auvergne, Bergerac, Saint-Emilion en Gaillac produceerden tevens prima wijnen en waren een vervanging indien er op andere plaatsen een mindere oogst was.

Door de oorlogen tussen de Engelsen en de Fransen aan het einde van de 13e en het begin van de 14e eeuw kwam aan deze periode weer een einde. Veel wijngaarden werden om militaire redenen gerooid.

Bekijk hier alle wijnen in de Bordeauxstreek >