De Maule Valley op hetzelfde niveau als Bordeaux?

  • Geplaatst op
  • Door Het Wijnmarkt Team

Uit de Chileense Maule Valley komen de meeste van de Chileense wijnen. De streek is een DO (Denomination of Origin) en is daarmee qua kwalificatie te vergelijken met Bordeaux of Chianti.

Er zijn strenge richtlijnen opgesteld over de hoeveelheid druiven er aangepland mogen worden, hoe de druiven worden verwerkt en afspraken ivm houtrijping.
De Maule Valley is zo'n 785 hectare groot en er worden vooral van origine Franse druiven geplant. Denk hierbij aan Cabernet Sauvignon, Carmenere, Chardonnay, Carignan, Syrah, Merlot, Sauvignon Blanc en Pinot Noir. 

De reden dat er vooral Franse druiven werden aangepland heeft natuurlijk alles te maken van de emigratie van Fransen naar Zuid-Amerika, op zoek naar een beter leven. 

De geografische ligging van de vallei zorgt ervoor dat er een aantal micro-klimaten zijn en hierbij is telkens de meest geschikte druif op die plaats aangeplant. Hierdoor zijn telkens de resultaten het meest optimaal per druivensoort. Zo is er een overwegende vulkanische en rijke bodem, waardoor er veel voeding is voor de druiven. 
Momenteel worden er trouwens in Chili meer Cabernet Sauvignon verplant dan in de Verenigde Staten waar het na de Chardonnay de meest populaire druivensoort is. 
Ook is er meer Carmenere aangeplant in Chili dan in Frankrijk, terwijl dit een Franse druif is.