De Italiaanse wijnklassiekers

Italië is een enorm interessant wijnland en er worden wijnen gemaakt van het noorden tot en zuiden en de verschillen zouden soms niet groter kunnen zijn. Er zijn bovendien zeer veel inheemse druivensoorten die zeker uw aandacht verdienen.

De Italiaanse klassiekers daarentegen zijn bekend in de hele wereld. Deze klassiekers zijn vaak ook de beste keuze bij een bijzonder gelegenheid. 

 

Barbera

De wijnen van deze druif komen enkel uit Alba, Asti of Monferrato. Makkelijke groeier en de wijnen hebben veel aroma's van kersen en een laag tanninegehalte. 

Wijn: Terre del Barolo Barbera d'Alba

 

Barolo en Barolo Riserva

Barolo wordt voor 100% gemaakt van de Nebbiolo-druif, ruikt sterk naar teer, viooltjes en rozen. De wijn kan een oranjeachtige kleur krijgen als hij ouder wordt. Voor een goede Barolo moet je lang geduld hebben. Door de vele tannines is er een lang rijpingsproces nodig. Overigens zijn er tegenwoordig ook een aantal producenten die Barolo-wijnen maken die jeugdig gedronken kunnen worden.

De Barolo-wijn is een van de meer exclusieve en duurdere wijnen die gemaakt worden in Italië en ver daarbuiten.

Wijn: Terre del Barolo Le Terre DOCG

 

Amarone di Valpolicella

De druivenrassen die voornamelijk gebruikt worden voor Amarone wijn zijn Corvina, Rondinella en Molinara, waarvan de Corvina het grootste deel uitmaakt, daarna de Rondinella en het minste deel wordt ingenomen door de Molinara. De druiven worden minimaal 4 maanden gedroogd voordt deze geperst worden, dit proces zorgt ervoor dat er meer suikers achterblijven dan normaal waardoor de wijn langer bewaard kan worden, en ook wat zoeter wordt. Met de tijd worden deze suikers omgezet in alcohol, dus de wijn wordt minder zoet, meer bitter.

Wijn: Villa San Carlo Amarone

 

Ripasso

Ripasso is een Italiaanse rode wijn uit de streek rond Verona en bekend kortweg 'geperst'. De benaming wordt vooral gebruikt voor Amaronewijnen zoals Amarone di Valpollicella. In dit soort wijnen zit een blend van lokale druiven; de Corvina, Rondinella and soms ook Molinara. Een Ripasso of Ripasso Superiore is vaak wat steviger, met meer taninnes. Een Amarone is vaak gemaakt met druiven die gedroogd zijn en vervolgens 2 jaar op hout mogen rijpen. 

Wijn: Torre d'Orti Valpolicella Ripasso Superiore

 

Rosso en Brunello di Montalcino

Samen met de Barolo is de Brunello di Montalcino de Koning der Italiaanse wijnen. Deze wijn wordt gemaakt met 100% Sangiovese en kunnen enorme complex maar interessante wijnen zijn. Geniet van volle, rijke smaken. Een Rosso di Montalcino is het Italiaanse equivalent van een "tweede wijn" zoals zo veel topchateau's in Bordeaux hebben, fantastisch lekker maar een wijn die sneller beschikbaar is om te drinken want krijgt een kortere rijping in eken vaten mee. 

Wijn: Molino della Suga Brunello di Montalcino

 

Chianti (Classico)

Je hebt Chianti’s en Chianti Classico’s. Classico betekent dat de druiven voor deze wijn uit het meest oorspronkelijke Chianti gebied komen. Van de beste plekken dus! Chianti Classico’s hebben een medium tanninegehalte en relatief veel zuren. Dat past goed bij de maaltijd dus!  

Wijn: Bonacchi Chianti Riserva DOCG

 

Bekijk hier alle Italiaanse wijnen>