De Franse wijnwereld

  • Geplaatst op
  • Door Het Wijnmarkt Team

Maar liefst 65% van de wijnen die in Belgie te koop zijn, komen uit Frankrijk. Dit percentage daalt ieder jaar, mede door de opkomst en populariteit van wijnen uit Italie, Spanje maar ook Chili en Zuid-Afrika.


Frankrijk heeft meer en meer last van zijn eigen ingewikkelde wijnreglementering. Door deze regels is er een wirwar aan benamingen die de oorsprong van de wijn aangeven. Deze benamingen geven uiteraard niks van kwaliteit aan. 

Een AOP-label is zo'n oorsprongsbenaming. Dit is de categorie met hoogste kwaliteitswijnen.
Er zijn honderden verschillende erkende herkomstbenamingen, kortweg appellations, in Frankrijk. Alle Franse appellations staan onder controle van het Institut National des Appellations d’Origine (INAO). De Franse appellationwetgeving geldt overigens niet alleen voor wijnen: ook andere landbouwproducten kunnen in aanmerking komen voor een beschermde herkomstbenaming.

De AOP staat altijd op het label vermeld en de grenzen, mogelijkheden en beperkingen van zo'n gebied zijn zeer duidelijk vastgelegd. Die regels gaan over het gebruik van druivenrassen, welke wel en niet mogen worden aangeplant in het gebied. Hoeveel alcohol de uiteindelijke wijn mag bevatten, hoeveel most er aanwezig mag zijn tijdens het oogsten. 
Men bepaalt ook het maximale rendement, uitgedrukt in hectoliters wijn per hectare, hoeveel stokken er per hectare mogen staan en zelfs hoe men moet snoeien. 
Een enorme hoeveelheid regels dus. 

Vroeger heette deze categorie AOC, dus soms kunt u dit label ook nog tegenkomen. En slechts een enkele keer, bij de oude wijnen kan het ook zijn dat deze nog het VDQS label heeft. Dit was een oude categorie die tussen Vin de Pays en AOC zat. 

Een iets lagere categorie is IGP of Indication Géographique Protegée. 
De regels zijn wat minder streng en er mogen ook druivenrassen worden gebruikt die in een AOP gebied niet gebruikt mogen worden. Het druivenras staat dan ook vaak vermeld op het etiket. 
De grootste en meest bekend IGP is d'Oc die volledige regio Languedoc Roussillon en 4 departementen (Pyrénées Orientales, Aude, Hérault en Gard) omvat. 
De totale productie is 6,5 miljoen hectoliter wijn.