De beste Margaux op Amerikaanse voet

  • Geplaatst op
  • Door Het Wijnmarkt Team

Wat veel mensen niet weten is dat we alle nog bestaande Europese wijn hebben te danken aan Amerikaanse wijnranken. Er zou geen wijn meer zijn in Europa als er niet in de 17e eeuw Europese wijnranken waren aangepland door slimme ondernemers in de Verenigde Staten.

Op het einde van de 19e eeuw werd Europa immers geteisterd door de plaag van de druifluis die nagenoeg alle Europe wijnstokken heeft verwoest. De druifluis was hardnekkig, maar eigenlijk niet op zichzelf de boosdoener. Doordat de druifluis zich voedde aan de Europese wijnranken, werden de wortels beschadigd waardoor uiteindelijk, ondanks verwoede pogingen om dit tegen te gaan, alle stokken zijn afgestorven. 

De druifluis kwam trouwens origineel mee op schepen vanuit Amerika, maar deze waren niet schadelijk voor de ranken die ondertussen in Amerika groeiden. Deze behoorden tot een ander ras. Wetenschappers kwamen hier achter en zagen daarmee ook ineens de oplossing van het probleem. De "nieuwe" Amerikaanse stokken van Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot enzovoorts vormden de basis, letterlijk de ent, voor de Europese druiven. 

De druifluis is nog steeds actief in Europa en zou binnen afzienbare tijd ook wijngaarden in Nieuw Zeeland, Chili, Argentië en Australië kunnen aantasten. Maar omdat er dus Amerikaanse enten worden gebruikt, is de impact op de wortels beperkt. 

Er zijn in Europe nog een paar wijngaarden die nog de originele wijnstokken hebben, maar deze zijn enorm afgeschermd en beveiligd om de druifluis tegen te gaan. 

Vòòr het uitbreken van de phylloxeraplaag werd niet geënt. Wijnbouwers die een nieuwe wijnstok nodig hadden, bogen een twijg van een bestaande wijnstok naar de grond toe en begroeven haar onder wat aarde tot zij wortel schoot. Daarna werd zij van de moederstok afgesneden en kon een nieuwe plant opgroeien.