De belangrijkste wijnzones van Piëmonte

Piëmonte ligt zuiden van Valle d’ Aosta en betekent letterlijk ‘aan de voet van de berg‘. Piëmonte, een groot gewest waarvan Turijn de hoofdstad is, ligt tussen verschillende bergketens ingesloten.

Aan de noord- en westzijde wordt de regio begrensd door de Alpen, aan de zuidkant door de Alpi Ligure die de regio daarmee beschermen tegen het zeeklimaat ten gunste van het continentale klimaat. Dat maakt het gebied tot een uitstekende wijnstreek, iets wat al heel lang geweten is, want reeds in de oudheid werd er in Piëmonte wijn verbouwd.

Tegenwoordig vallen vooral de in populariteit stijgende Barbera d’Alba op, en de om zijn zachte en ronde karakter geprezen Dolcetto. Onder de diverse wijnen die van de Dolcetto gemaakt worden is de Dolcetto d’ Alba DOC het meest bekend. Deze wijn, uit het gebied rondom Alba, staat bekend vanwege zijn stevige doch ronde structuur en fluwelige smaak. De wijn heeft minimaal een jaar flesrijping nodig, hoewel sommige exemplaren meer gebaat zijn bij een langere rijping waarin ze diverse aroma’s kunnen ontwikkelen.

De belangrijkste wijnzones van Piëmonte liggen ten zuiden van de rivier de Po, in de provincie Cuneo (Langhe en Roero) en in de provincies Asti en Alessandria met het dorpje Alba als commercieel middelpunt. Rond het dorpje Barolo, in de provincie Cuneo, wordt de gelijknamige wijn gemaakt. Aan het sterke, gespierde karakter van deze wijn is af te lezen dat hij stamt uit de dagen dat wijn nog een voedingsmiddel was.

Zowel rond Alba als rond Asti worden zeer goede wijnen van de Barbera gemaakt, respectievelijk onder de DOC Barbera d’ Alba en Barbera d’ Asti. De Barbera is een druivensoort die momenteel veel furore maakt in binnen- en buitenland, en die wijnen oplevert die na enige jaren van rijping een goede concurrent van de Nebbiolo’s kunnen zijn. De grote flexibiliteit en het aanpassingsvermogen van de Barbera maakte deze druif lange tijd zeer geliefd als ‘extra‘ aanplant in menige wijngaard. Rond het dorp Barbaresco, niet ver van Barolo gelegen, worden eveneens stevige rode wijnen van de Nebbiolo gemaakt.