De basisregels van foodpairing

Bent u op zoek naar de ultieme foodpairingscombinaties?
Bekijk dan zeker volgende vuistregels.

Smaken verschillen, dat is nu eenmaal zo. Toch zijn er voor wijnen toch een aantal vuistregels die ervoor zorgen dat uw gerechten nog smaakvoller zijn. 

Je kunt zeker rode wijn bij vis serveren. Kies bij voorkeur voor lichte rode wijnen of rode wijnen die licht gekoeld dienen te worden gereserveerd (zoals een Pinot Noir). 

Droge witte wijnen zoals Chenin Blanc en Sauvignon Blanc passen bij veel gerechten, serveer deze wijnen makkelijk bij schaal- en schelpdieren, gebakken of gestoofde vis. Indien u een romige saus bij de vis voorziet, kies dan voor een vollere witte wijn zoals een Chardonnay.
Chenin Blanc en Sauvignon Blanc passen ook goed bij gerechten met wit vlees of gevogelte, salades, zachte kazen en zachte tapas. 

Gaat u wild maken? Kies dan lichte rode wijnen zoals Merlot, Cabernet Sauvignon of een jonge Tempranillo. 
Deze wijnen hebben zachte smaken en zullen uw gerecht niet overheersen. 

De Aziatische keuken matcht heel goed met de wat zoetere witte wijnen of wijnen zoals Viognier, Gruner Veltliner of zelfs Riesling. 

Zoek je een wijn voor bij een kaasplankje? Kijk dan vooral ook goed naar de selectie van kazen, blauwaderkazen vragen namelijk om wijnen met Grenache, Carignan en Nebbiolodruiven. 
Dessertwijnen zoals Late Harvest of met de Muscadetdruif passen ook altijd goed. 

Schaal- en schelpdieren:
- Droge witte wijnen
- Droge roséwijnen
Gebakken vis (zonder saus):
- Droge witte wijnen
- Droge roséwijnen
- Gekoelde ichte rode wijnen (Pinot Noir)
Gestoofde vis in saus:
- Droge witte wijnen
- Droge roséwijnen
- Lichte rode wijnen
Pate, ham en vleeswaren:
- Droge witte wijnen
- Droge roséwijnen
- Lichte rode wijnen
Ganzen- of eendenlever:
- Zoete witte wijnen
- Belegen Champagne
Gegrild rood vlees:
- Lichte rode wijnen
- Volle rode wijnen
Wit vlees of gevogelte:
- Droge witte wijnen
- Droge roséwijnen
- Lichte rode wijnen
- Champagne
- Mousserende wijnen 
Zachte kazen:
- Droge witte wijnen
- Droge rose
- Halfdroge rose
- Lichte rode wijnen 
Gerookte zalm:
- Aromatische droge witte wijnen (Chablis en Sancerre)
- Droge sherry
Gestoofd rood vlees:
- Lichte rode wijnen
- Volle rode wijnen 
Veder- en haarwild:
- Lichte rode wijnen
- Volle rode wijnen
Exotische keuken (Chinees):
- Droge, fruitige witte wijnen 
Exotische keuken (Indonesisch/Thais):
- Droge fruitige rosewijnen met karakter 
Gegrild rood vlees:
- Lichte rode wijnen
- Volle rode wijnen 
Pittige kazen:
- Volle rode wijnen 
Desserts met vruchten:
- Zoete witte wijnen
- Halfdroge rosewijnen 
Gebak:
- Champagne 
Romige risotto:
- Volle witte wijnen 



Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden