De aroma's van wijn?

  • Geplaatst op
  • Door Het Wijnmarkt Team

Van geen enkele drank in de wereld is er zoveel te vertellen en over te schrijven als over wijn. Simpelweg omdat er zoveel verschillende soorten en smaken zijn. 

Op zich is wijn niet meer dan gegist druivensap. Voeg daar factoren als druivensoort, land, klimaat, terroir en rijping bij en de varianten zijn al niet meer te tellen. 

Als je wijn leer kennen, leer je al snel dat er meerdere lagen qua kennis zijn. 
Het begint bij het leren kennen van de aroma's. 
Aroma's zijn op te delen in 3 groepen; primaire, secundaire en tertiaire aroma's. 

Primaire aroma's zijn alle plantaardige, fruitige, florale, kruidige en mineralige geuren. 
Secundaire aroma's zijn die van de fermentatie.
Tertiaire aroma's zijn opnieuw fruitige en florale geuren, maar die pas later opkomen in de neus. Geuren die u dus pas later ontdekt. 

Geuren zijn op te delen in geurgroepen. 

Primaire fruitige aroma's. 
- Rode bessen. Komen vaak voor bij jonge wijnen. Zulke fruitige aroma's komen voor bij zowel rode als witte wijnen. Denk hier ook aan een Pinot Noir of een roséwijn. 

 

- Banaan. Niet een geur die je direct zou verwachten maar een geur die hoort bij jonge witte en rode wijnen maar ook bij zuiderse roséwijnen. U komt deze geur ook tegen bij wijnen die jong gedronken moeten worden. 

 

- Citrus. Een term die zeer vaak gebruikt word. U moet niet direct denken dat een wijn hierdoor te zuur is om te drinken, sterker nog, een wijn heeft nu eenmaal een bepaalde zuurtegraad nodig om gedronken te kunnen worden. Deze geuren komen vooral voor bij Sauvignon Blanc en Chardonnay. Onder citrusaroma's horen ook vaak de geuren van mandarijn, limoen, sinaasappel en pompelmoes. 

 

- Framboos. Een zacht aroma van rood fruit, een geur die vaak voorkomt bij blends van Cabernet Sauvignon, Merlot en Grenache. 

 

- Perzik. Ook dit aroma word vaak vermeld bij het omschrijven van een wijn. Deze geur komt vaak voor bij Riesling en Chardonnay. Het is een aangename geur natuurlijk en geeft een bepaalde body en rijping weer. Soms ontdekt u deze geur ook bij jonge rode wijnen. 

 

- Pruim. Per definitief een warme volle geur, die enkel en alleen bij rode wijnen hoort. De wijnen zelf kunnen zowel droog als wat zoeter zijn bij deze geur. Grenache zorgt vaak voor de geur, maar ook een Merlot en Pinot Noir hebben een vleugje pruim. 

 

Primaire kruidige aroma's. 

Peper. Deze geur komt vaak voor bij wijnen uit Bourgogne, Syrah/Shirazwijnen. Rijpere Cabernet Sauvignons, Tempranillo's en wijnen met Nebbiolo geven ook een aroma van peper, maar veel subtieler. 
Als u een Chateauneuf-du-Pape drinkt, zeker eentje die al wat jaren gerijpt heeft, zult u een subtieler pepertje vinden.

 

Primaire plantaardige aroma's. 

Groene peper. In tegenstelling tot zwarte peper, is een groene peper een kruidig aroma. Deze geur komt u vaak tegen bij Cabernet Sauvignon. In sommige gevallen is deze geur het resultaat van nog onvoldoende rijping. 

 

Secundaire aroma's.

- Karamel. Deze geur komt naar voren bij wijnen die op hout gerijpt zijn of wat oudere wijnen. Deze geur komt dus pas later opzetten en lijkt al snel op een wat rokerige geur. 

 

Tertiaire Balsem aroma's. 

- Dennegeur. Deze geur hoort bij de familioe van de houtaroma's en komt vaker voor bij Spaanse, Italiaanse en andere Mediterrane wijnen. Deze geur is uiteraard het resultaat van een rijping in houten vaten. U zult deze vaker tegenkomen bij Garnacha/Grenache en Carinena/Carignan.

 

- Kaneel. Ook een kruidige geur die pas op het einde van het ruiken komt opzetten. We klasseren deze onder de balsemgeuren en is ook het resultaat van een houtrijping. Deze komt voor bij sommige witte wijnen, wat meer zoete wijnen, wijnen met een crianza label en Pinot Noirs. - Leer. Dit is een dierlijk geur en een geur die u zeker niet in het begin zult opmerken. Deze geur ontstaat enkel bij druiven met veel tannines of na een langere rijping. Vaak bij een Merlot, Mourvedre, Syrah/Shiraz en een Cabernet Sauvignon, de Bordolese druiven. 
Een wat excentriek voorbeeld is de zeer specifieke geur van een bezweet paardenzadel die u soms zult ervaren bij een Australische Shiraz met een hoog alcoholpercentage. 

 

- Vanille. Een aangename geur en populair bij de meesten onder ons. Het komt vaak voor, vooral bij Chardonnay's. Deze geur valt onder de kruiden en balsemgeuren. Vanille is het resultaat van een chemisch proces tijdens de fermentatie. 

 

- Zoethout. Deze geur zult u vaak tegenkomen bij Garnacha/Gernache of Carignan.

 

Tertiaire Florale aroma's

- Hazelnoot. Dit is ook een tertiair aroma en komt meestal voor bij droge witte wijnen en soms bij een Chardonnay. Dan is het meestal het resultaat van een gebrande eiken vat. 

Tertiaire zoete aroma's

- Chocolade. Deze geuren komen voor in oude rode wijnen of wijnen met een reservalabel. Meestal is het een indicatie dat deze wijn dan op zijn toppunt is. Het is een rokerig aroma en hoort tussen bij cacao en koffie. 

- Honing. Dit is een edel aroma en hoort bij zoetere wijnen. Deze geur zit vaak in wijnen met Semillon, Sauvignon blanc, Riesling en Chenin Blanc. In deze geurserie horen ook geuren van acacia, oranjebloesem en linde.