De ABC generatie

  • Geplaatst op
  • Door Het Wijnmarkt Team

Over de hele wereld zijn er zo'n 9.000 tot maar liefst 10.000 druivensoorten bekend.
Begrijpelijk kennen de meeste mensen er slechts 10 tot 20.

In Frankrijk worden een 40-tal druivensoorten gebruikt om maar liefst 90% van alle wijngaarden te bezetten.
Zo'n 50 jaar geleden waren dit er nog zo'n 100-tal, helaas moeten we dus concluderen dat de diversiteit krimpt. Het is meer rendabel om de meer populaire druivensoorten aan te planten. 

Recent zien we een beweging die de 'verloren groenten' meer onder de aandacht probeert te brengen en vaak zijn het ook restaurants die hier mee uitpakken. 
Voor de druiven is er ook zo'n beweging. Deze heet de ABC-Generatie oftewel ''Alles behalve Cabernet'' of ''Alles behalve Chardonnay''. 

Men probeert meer aandacht te krijgen voor de meer onbekende druivensoorten zoals de Grillo, Corvina, Trebbiano uit Italie maar ook de Roussane, Clairette of Ugny Blanc uit Frankrijk. 

Dit verklaart ook het succes van wijnen uit de 'nieuwere' wijnlanden met vooral inheemse druiven, zoals de Pinotage uit Zuid-Afrika en de Gruner Veltliner uit Oostenrijk. 
Een land dat minder te maken heeft met het krimpen van de diversiteit van de druiven is Italië. Hier worden nog steeds vaker ook regionale druiven gebruikt om wijnen mee te maken, denk bijvoorbeeld aan Trebbiano, Grillo en Cattarato. 

Een land dat beter vasthoudt aan zijn originele druivensoorten is Portugal, de meeste wijnen daar worden gemaakt met het ruime aanbod inheemse druiven. Een aantal inheemse druivensoorten zijn o.a. Arinto, Verdelho, Syrah, Tinta Roriz, Castelão en Touriga Nacional. 

Bekijk hier onze Portugese wijnen>

Bekijk hier een aantal wijnen met meer onbekende druiven:

Alain Jaume Reserve Grand Veneur Blanc>
Purato Cataratto Pinot Grigio>
Santa Tresa Frappato>
La Gontarde Charme Blanc>

 


Bron: Wijnkanaal