Bourgondische Pinot Noir; allang niet meer de enige optie

  • Geplaatst op
  • Door Het Wijnmarkt Team

Tijdens het wildseizoen kun je best een Pinot Noir uit de Bourgogne drinken. Voila, dat is een statement die voor velen de enige waarheid bevat.

Maar dat is wel een tikje achterhaald ondertussen. Ondanks dat de Bourgondische Pinot Noir een grote bekendheid heeft in Europa, is het zeker niet de enige streek die lekkere Pinot Noirs produceert. 

Over het algemeen zijn Pinot Noirs trouwens fluweelzachte wijnen, met veel finesse, een fijne lichtvoetigheid en vooral een speelse fruitigheid. En ze rijpen ook prima zonder houtrijping. 

Het is een druivenras die zeer gevoelig is aan daar waar zijn wortels staan. De elementen van het terroir komen bij de Pinot Noir zeer nadrukkelijk naar voren en dit maakt de druif dus ook zeer divers. Een Chardonnay en Cabernet Sauvignon zijn ook divers in hun smaken, maar dit komt vooral naar voren bij gebruik van (hout)rijping. 
De Pinot Noir is ook zeer gevoelig en houd niet van warmte. Omdat er ook voldoende zon moet zijn om de druif te laten rijpen, is de druif moeilijker dan anderen. 

Nadat de kwaliteit in de Bourgognestreek achteruit ging, was er anderzijds een opkomst van de Pinot Noir in de Nieuwe Wijnwereld, specifiek landen als Nieuw-Zeeland en Chili maar ook streken in de Verenigde Staten zoals Oregon. 

Deze Pinot Noirs waren trouwens absoluut fruitig en geconcentreerd van smaak, maar misten een bepaalde intensiteit dat wijn enkel kan bereiken als de ranken een aantal oogsten achter de rug hebben. 

Gevolg was dat wijnbouwers in Bourgogne een hernieuwde interesse kregen voor de Pinot Noir want de verkoop slonk door de fruitige en vooral goedkopere wijnen uit de nieuwe wijnlanden. 

Nu de ranken in de Nieuwe Wijnwereld een maturiteit hebben bereikt is dat stukje complexiteit en intensiteit wel aanwezig. Voor Nieuw-Zeeland en Oregon behalen fantastische resultaten en planten de druif veelvuldig aan. 

Zin in een lekkere Pinot Noir? 

Klik dan hier>