Biologische wijnbouw

In de jaren 90 zijn diverse wetenschappers het belang gaan inzien van een meer natuurvriendelijke benadering van wijnbouw.

Daarvoor was het streven voor veel wijnbouwers vooral winst maken en werden wijnbouwers die een meer natuurlijke benadering zochten vooral aangezien als geitenwollensokken-types. 
Nu is het voor veel wijngaarden een manier om zich te onderscheiden, met een deel of hun volledige gamma. 

Een biologische manier van wijnbouw, omvat goed opgeleide, bekame en kwaliteitsbewuste wijnbouwers. Het belangrijkste zijn de natuurelementen en de bodem. Om mineralen uit de bodem te kunnen verwerken, heeft een wijnrank bacterien nodig. Als er met chemische bestrijdingsmiddelen deze worden gewerkt, dan kunnen deze mineralen niet meer worden opgenomen en zijn er minder of geen specifieke eigenschappen meer te bespeuren wat ten nadele is van de smaak uiteraard. 

Biologische wijnbouw is gebaseerd op volgende elementen; de valorisatie van de bodem, het respect van de natuurlijke biotoop door uitsluitend natuurlijke middelen te gebruiken, deze middelen te gebruiken op het meest natuurlijke moment van het jaar en het blijven omspitten en omploegen van de aarde zodat deze het meeste zuurstof krijgt. 
Hierdoor krijgen de wortels meer kracht en ruimte waardoor deze meer smaak kunnen doorsturen.

Bekijk hier al onze biowijnen >