Belgische wijnbouwers maken de hemel op aarde

  • Geplaatst op
  • Door Het Wijnmarkt Team
  • 0

In het prachtige gebied dat de Côtes du Rhône Villages heet, ligt de grootste appellation met daarin 16 gemeenten die hun eigen naam als appellation mogen gebruiken.


In dat stukje Frankrijk ligt het Domaine La Gontarde. 2 Vlamingen, Geert en Mieke bezitten zo'n 50 hectare wijngaard en verbouwen daar Grenache, Syrah, Mourvèdre, Grenache Blanc, Ugni Blanc, een zeldzaamheid in de Côtes du Rhône, en Viognier. 

In de directe nabijheid van de Côtes du Rhône Villages worden wereldberoemde Côtes du Rhône, Châteauneuf du Pape, Gigondas, Vacqueyras, Rasteau, Vinsobres en Beaumes de Venise wijnen gemaakt. 
Het voordeel van een wijngaard zoals Domaine La Gontarde is dat ze dezelfde klimatologische en bodemomstandigheden hebben als deze beroemde wijndomeinen, maar wel de vrijheid hebben om eigen wijnen te produceren. En dat doen ze maar al te graag. 

Domaine La GONTARDE is een prachtig domein met een lange geschiedenis die teruggaat naar 1500... zoals de oude kelders en waterput bewijzen. Ooit was het domein zelfs 150 hectare groot. In 1920 werd het omwille van een erfenis in drie stukken opgedeeld. 

Nadat Geert zijn diploma haalde aan de wijnuniversiteit van Suze-La-Rousse gingen ze samen natuurlijke topwijnen maken. 

Alle druiven worden na een uitgebreide test op rijpheid met de hand geplukt en zorgvuldig met de hand uitgesorteerd: enkel de topdruiven komen in de vinificatie-cuves terecht. 
Groene en rotte druiven en ongewenst vuil worden systematisch verwijderd. Het is duidelijk dat niets aan het toeval wordt overgelaten. Geen enkele moeite is Geert en Mieke teveel om hun doel te bereiken.

Het domein bevat eveneens drie ha truffelbos en Mieke en Geert plantten 150 olijfbomen aan. Met de aanplant van een lavendelveld werd het provencaals plaatje compleet.

De rode wijnen die van La Gontarde komen zijn steevast met een stevige body, bomvol rijp rood fruit, geschikt om nu te drinken maar ook om pas over een paar jaar van te genieten. 
De witte wijn is een uitzonderlijke blend, met enorm veel mineraliteit. Ontdek deze combinatie van Grenache en Ungi Blanc.


Bekijk alle wijnen van wijnhuis La Gontarde > 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden