Basiskennis wijn

  • Geplaatst op
  • Door Het Wijnmarkt Team

Het blijft verbazen hoeveel soorten wijn er zijn. Er zijn honderden druivensoorten en duizenden wijngaarden verdeeld over tientallen wijnlanden. Zo kom je tot een enorm gala aan wijn. 

Iedere samenstelling, afkomst, jaartal etc geven dan ook nog eens variaties op de bovenstaande cijfers. 
Daarom is kiezen wat lekker is, of wat goed bij welk eten past, absoluut niet makkelijk. 

We geven daarom graag wat tips en info. 

De meeste bekende witte wijnen worden in Italie, Frankrijk, Oostenrijk en Duitsland gemaakt. De meest bekende is Chardonnay. Chardonnay is dan ook het hoofdbestanddeel van Chablis, een wijnsoort uit Frankrijk. 
Een Riesling komt vaak uit Duitsland en Frankrijk maar wij hebben er ook uit Chili en Zuid-Afrika. Wijnen van deze druiven zijn vaak wat lichter van smaak dan een Chardonnay.
De bekendste Italiaanse witte wijn is een Pinot Grigio, die in Frankrijk Pinot Gris heet en ook in Australie en Nieuw-Zeeland fantastisch fris en fruitig kan zijn. Het citrusgehalte is het hoogste van deze 3 vermelde wijnen. Piemonte, Chianti, Puglia maar ook Rioja, Beaujolais, Bourgogne en Bordeaux staan bekend voor hun rode wijnen. Een Bordeauxwijn is vaak samengesteld uit meerdere druivensoorten, in verschillende verhoudingen. Er waren 9 originele Bordolese druiven die allemaal nog in deze wijnen voorkomen. 

 

Een Cabernet Sauvignon is doorgaans fruitig, met veel rood fruit in de neus en smaak. Een Pinot-Noir smaakt jong heel anders dan ouder, de jonge meer naar rood fruit en de oude meer zoals drop. 
Een Merlot is vaak zacht en wat zoetig.

 

Een rosé krijgt uiteraard deze kleur door de (korte) aanwezigheid van de schillen van de blauwe druiven waar deze wijn mee gemaakt word. 
Voor een of andere reden word een rosé nooit helemaal als volwaardig gezien naast wit en rode wijn, maar dat is eigenlijk zonde want de elegantie, de frisheid en de souplesse blijven erg aangenaam. 
U kunt trouwens zonder probleem een rosé schenken in de winter, het past gewoon beter bij bepaalde gerechten dan witte of rode. Rosé kiezen omdat u niet weet of uw gasten graag rood of wit drinken, is minder verstandig. 

Hoe moet u nu de juiste wijn kiezen? 
Een paar suggesties.

 

1. Ga voor contrast

Zoete wijn bij pittige (zoute) oude kaas

2. Ga voor het verlengde effect 

Een romige of volle wijn bij een vol of romig gerecht. Een Pinot noir zal het niet halen bij een stoofschotel met rund en een stevige vleesjus, hier schenkt u best een stevige Bordeauxwijn bij. 
Een Chardonnay met houtrijping past bij zeevruchten, vis in een stevige lichtgekleurde saus) of bij de wat stevigere gerechten met kip en/of kalkoen. Een Viognier past dan weer lekker bij kreeft.