Aroma's van eikenhout

  • Geplaatst op
  • Door Het Wijnmarkt Team
  • 0

Witte en rode wijnen worden vaak in contact gebracht met houtrijping en daar zijn meerdere opties mogelijk.

Vroeger of traditioneel gebeurde houtrijping altijd in eiken houten vaten maar nu dat er een grote internationale vraag voor wijnen van overal ter wereld, worden ook andere technieken toegepast. 

Terwijl wijnen in grote tanks zitten worden (eiken) houten staven of grote (eiken) houten snippers/chips toegevoegd. Voor de allergoedkoopste wijnen gebeurd het ook dat er essence word toegevoegd. 
Afhankelijk van het budget van de wijnbouwer kan er nog gespeeld worden met de kwaliteit van de houtsnippers of staven. 
Europees en zeker Frans eiken is een stuk duurder dan Amerikaanse eik, en leveren subtielere, geroosterde en nootachtige aroma's en zachtere tannines op. Amerikaans eik levert een zoete zweem van kokos en vanille en zijn de tannines veel harder. 

Wijn verzorgen die in vaten is opgeslagen waarbij er steeds wordt voorkomen dat er lucht bij komt die de wijn kan bederven, is arbeidsintensiever en dus duurder. 
 
Bekijk al onze wijnen met houtrijping>

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden