Alle wijnen in de wijnwereld

Over de hele wereld zijn er zo'n 90 landen waar dat wijn wordt gemaakt, dat zijn er misschien veel meer dan u eigenlijk dacht. 

De wijnbouw is verspreid over 2 grote stroken op het Noordelijk en Zuidelijk halfrond. In de vaak veel te warme strook in het midden is geen wijnbouw mogelijk. 
Uitzondering op deze grove regel zijn Mexico, Brazilië en ook India. Hier is op bepaalde plekken door een uniek microklimaat wel wijnbouw. 
Zou kunt u bij ons in het assortiment ook wijnen uit Mexico vinden. 


Wijnen uit een warme of koeler klimaat proeven significant anders en het is goed om te weten wat u mag verwachten. Zo is een Syrah/Shiraz uit Frankrijk, Chili of Austalië totaal anders van smaak. 
Hete klimaten, u mag hier denken aan het midden van Spanje, maar ook stukken van Australië en Argentinië, staan bekend om hun stevige rode wijnen met een matige tot lage zuurgraad. 
Warme klimaten produceren witte en rode wijnen met een matige tot hoge zuurgraagd. Denk hier zeker ook het meerendeel van de Italiaanse wijnen. 
Koele klimaten produceren witte wijnen met een hogere zuurgraad. Deze koele streken liggen dichter bij de polen, in hogere gelegen streken of daar waar een sterke koele wind hangt. Concreet zijn dit wijnen uit Nieuw-Zeeland, Canada en bijvoorbeeld hoog in de Andes. 

De grootste wijnproductie komt uit Italië, Spanje en Frankrijk, gevolgd door de Verenigde Staten, Australië en Argentinië. Opkomend wijnland China produceert zo'n 14 miljoen liter wijn per jaar. Frankrijk zo'n 90 miljoen liter.