5 dingen die je kunt doen met je laatste restje wijn

  • Geplaatst op
  • Door Het Wijnmarkt Team

Voor niemand is het leuk om het laatste restje wijn weg te gooien, maar nadat deze een aantal dagen geopend is geweest, is het onherroepelijk tijd om dit toch weg te gooien.
Althans, er zijn nog een paar dingen die je kunt doen met dat laatste beetje wijn. Let wel, in de meeste gevallen mag de wijn nog niet zuur zijn geworden.

1. Plantenvoeding
Gooi je laatste restje wijn gerust over de composthoop. De bacteriën die dan worden geactiveerd, zorgen ervoor dat je planten langer zullen leven.
2. Onverwachte smaakmaker bij ijs
Probeer eens je laatste restje wijn bij je volgend bolletje ijs. Sprenkel de laatste wijn met zeezout op een bakplaat. Verwarm deze eerst voor op 300 graden en plaats de bakplaat gedurende 20 minunten in de oven. 
Doe dit daarna in een weckpot en strooi over je bolletje vanilleijs met chocoladesaus. Onverwacht lekker! 

3. Vinaigrette
Maak een heerlijke frisse vinaigrette met je laatste restje roséwijn. Voeg fijngesneden sjalotten, zeezout, een klein beetje suiker en de roséwijn toe aan je keukenmachine en maak het snel tot een moes. Laat 10 minuten rusten, voeg daarna wat olijfolie toe terwijl je zachtjes roert. Een scheutje room en je hebt een heerlijk frisse vinaigrette. 

4. Vetvlekverwijderaar
Witte wijn en baking soda (natriumcarbonaat) samen zijn ideaal om een vette oven weer schoon te krijgen. De chemische reactie van de samenstelling zorgt ervoor dat je in mum van tijd die oven weer helemaal netjes krijgt. 

5. Saus 
Uiteraard kun je je laatste wijn gebruiken om saus mee te maken. Dit is uiteraard niet beperkt voor volle, romige (wild)sauzen maar een frisse witte wijn kun je ook perfect gebruiken als smaaktoevoeger bij de gerechten uit de Aziatische keuken. Zorg wel dat je zeker weet dat de smaak van de wijn past bij het gerecht. Een zurige wijn kan andere zuren vervangen, maar een zoete(re) wijn past dan minder.