1652, toen begon de magie

De Zuid-Afrikaanse wijnbouw begon met de Nederlanders en Vlamingen die voet aan wal zette in het rond omstreeks 1652.
Sinds het einde van de apartheid heeft de Zuid-Afrikaanse wijnbouw een enorme internationale boost gekregen. Vooral de regio's Stellenbosch, Paarl en Franschhoek zijn overal ter wereld gekend voor hun mooie en uiteenlopende wijnen.

Er worden namelijk zeer veel verschillende druivensoorten gehouden in de 3 voorgenoemde regio's. De verhouding tussen witte en rode druivensoorten is ongeveer 60/40, maar er worden met de rode wijnen ook steeds meer internationale en gerenommeerde prijzen gewonnen. 

De seizoenen zijn tegenovergesteld dus begint het wijnseizoen in september en is de oogst in februari, terwijl dat hier de oogst tussen augustus en oktober is. 

Hartenberg Wine Estate is één van de oudste wijndomeinen in Zuid-Afrika en werd al in 1692 opgericht. 
Reeds meerdere malen wonnen ze op verschillende concours de medaille voor beste Shiraz ter wereld en dit met grote concurrenten vanuit de ganse wereld. Dit zijn het type wijnen, die inderdaad duurder zijn dan een gemiddelde fles wijn, maar waar je oprecht proeft wat prijs/kwaliteit wil zeggen.

Hartenberg heeft trouwens de grootste ondergrondse wijnkelder van Zuid-Afrika. Hier worden al hun wijnen – soms voor jaren in optimale omstandigheden – bewaard. De wijnen komen pas op de markt op het moment dat wijnbouwer Carl Schultz vindt dat ze klaar zijn om optimaal te drinken.

Ze zijn ooit gestart met een domein van slechts 20 hectare en 2000 wijnstokken. Zelfs zo vroeg bij de oprichting van de estate zag men de enorme potentie van de grond voor wijnbouw. 
De estate en de eigenaar Christoffel Esterhuizzen in 1704 zijn naam, Het Hartenberg, plechtig gekregen via Governer Willem Adriaan van der Stel. 
Tussen 1721 en 1987 veranderde het domein een aantal keer van eigenaar maar was vanaf dan in handen van Ken Mackenzie. Keer op keer waren de nieuwe eigenaar onder de indruk van de potentie van het domein en breidde het aanbod wijnen uit, verfraaiden het domein zelf met sierlijke tuinen. 
Zijn dochters baten nu het domein uit, met volgend credo in gedachten: to do whatever it takes to produce wines of outstanding quality.