Margaux streek

  • Geplaatst op
  • Door Het Wijnmarkt Team
Margaux streek

Margaux is een gemeente in het Franse departement Gironde met een oppervlakte van 7,5 km².
De appellation Margaux omvat naast het dorp Margaux ook nog de buurgemeenten Arsac, Labarde, Soussans en Cantenac. Het is een appellation, een wijngebied, binnen het gebied van de Médoc, dat weer ligt in de wijnstreek Bordeaux.
De productie omvat quasi enkel rode wijn. Vooral de cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc en petit verdot worden hier verbouwd.

Klimaat en Terroir

De ondergrond van de appellation Margaux is relatief licht van structuur, met veel kleine keien en zand. Een arme grond, en dat is goed voor de kwaliteit van de druiven. En bovendien een grond die goed afwatert, en ook dat is een belangrijke kwaliteitsfactor, zeker in jaren dat er wat meer regen valt. Het regenwater wordt zo snel afgevoerd. De structuur van de grond maakt dat de wijnen van Margaux wat eleganter en fijnzinniger zijn dan die uit de andere, meer noordelijk gelegen dorpen. En dat heeft niet alleen te maken met de ondergrond, maar ook de ligging ten opzichte van de riviermonding, de Gironde. De wijngaarden in Margaux liggen wat meer landinwaarts en staan dus iets minder onder de invloed van het grote wateroppervlak. Dat levert een wat langere rijpingsperiode op, door wat meer koelte, en ook goede frisse zuren en levendigheid. Het hangt altijd een beetje van de jaargang af waar de wijnen het mooist zijn, in het noorden, of in het zuiden van de Médoc –zoals dus in de appellation Margaux. Dat kan van jaar tot jaar verschillen. Maar in de goede jaren hebben de wijnen uit Margaux een uitzonderlijke complexiteit en finesse.