Duitse wijn

Duitse wijn

Duitsland behoort om tal van redenen tot de klassieke wijnlanden. Duitse wijnen kunnen bogen op een rijke historie, eigen vinificatie tradities en, dankzij z'n noordelijke ligging en het daarmee samenhangende koele klimaat, op een geheel eigen type wijnen. Kenmerkend voor de Duitse wijnbouw is het gebruik van 'eigen' druivenrassen, met name de riesling. Mondiale soorten als chardonnay en cabernet sauvignon hebben er geen voet aan wal gekregen. Hoewel Duitsland in de eerste plaats als een land van stille witte wijnen bekend staat, produceert het nu een compleet gamma aan wijnen, inclusief rode en mousserende.

Duitsland behoort om tal van redenen tot de klassieke wijnlanden. Duitse wijnen kunnen bogen op een rijke historie, eigen vinificatietradities en, dankzij z'n noordelijke ligging en het daarmee samenhangende koele klimaat, op een geheel eigen type wijnen. Kenmerkend voor de Duitse wijnbouw is het gebruik van 'eigen' druivenrassen, met name de riesling. Mondiale soorten als chardonnay en cabernet sauvignon hebben er geen voet aan wal gekregen. Hoewel Duitsland in de eerste plaats als een land van stille witte wijnen bekend staat, produceert het nu een compleet gamma aan wijnen, inclusief rode en mousserende.

Koel Klimaat

De Duitse wijnbouw is een schoolvoorbeeld van een cool climate viticulture. Hoe verder oostwaarts de wijngaarden liggen, des te meer zijn ze blootgesteld aan de invloeden van een continentaal klimaat. Dit betekent een verhoudingsgewijs kort groeiseizoen en heeft dus consequenties voor de keuze van de druivensoorten. Globaal gesproken resulteert dat in wijnen met een relatief laag alcoholpercentage, een hoge zuurtegraad en intense aroma's.

Van doorslaggevend belang voor de rijpheid van het fruit is de ligging van de wijngaard. Die vraagt om beschutting tegen koude in het algemeen en nachtvorst in het bijzonder en optimale instraling van zonneschijn. Smalle, diepe rivierdalen bieden vaak de juiste klimatologische omstandigheden. De bekendste voorbeelden zijn het Rijn- en Moezeldal, maar ook Ahr, Nahe, Neckar en Main bieden zo'n omgeving. De mist van de rivieren draagt in het najaar bij tot de vorming van botrytis, alias Edelfäule. Aanwezigheid van een grote wateroppervlakte zorgt voor een extra gunstige, matigende invloed. Dit is het best waar te nemen in de Rheingau, waar de Rijn heel breed is.

Hellingen

Typerend voor de beste Duitse wijngaarden is een ligging op hellingen. Hierdoor vermindert het gevaar van nachtvorst en is er een betere instraling van de zon. Een tweede reden waarom de hellingwijngaarden vaak betere kwaliteit leveren dan die op vlak terrein is de bodemsamenstelling. Op de hellingen is die meestal arm maar mineralig, terwijl de vlakke bodems juist te rijk zijn. De meest typische bodem is die met leisteen, in het Duits Schiefer genoemd, die een uitstekende ondergrond voor de riesling biedt. Het Duitse woord voor wijngaard is Weinberg. Dit is heel toepasselijk, aangezien wijngaarden van begin af aan op hellingen aangelegd werden. Men spreekt in dit verband van Hanglagen. Gaat het om een steile helling, dan is dat een Steillage. Zulke wijngaarden bieden de beste resultaten in kwalitatief opzicht. Keerzijde is wel een dure exploitatie. Mechanisatie is slechts beperkt mogelijk en het onderhoud kostbaar. Goede Duitse wijn kan dus nooit goedkoop zijn.