Antinori Tignanello 2015

Een ongelooflijke waaier aan complexe aroma's tovert deze wijn tevevoorschijn: donker fruit: bramen en bessen, curry poeder, tabak, vanille. De blend van de verschillende druivensoorten kan je goed waarnemen in deze wijn. ...Meer informatie

Proefnotities van de Tignanello 2015:

Dit is een schitterende Super Tuscan van het beroemdste en oudste wijnhuis van Italië, namelijk Antinori. Deze wijn heeft een mooie diepe en robijnrode kleur met een wonderbaarlijke intensiteit.

Een ongelooflijke waaier aan complexe aroma's tovert deze wijn tevevoorschijn: donker fruit: bramen en bessen, curry poeder, tabak, vanille. De blend van de verschillende druivensoorten kan je goed waarnemen in deze wijn.

Bij het proeven merk je direct hoe vol de smaak is: de aanzet is heel zacht en het fruit komt op de voorgrond. In de afdronk komen de specerijen en de vanille hints op de voorgrond. De finale is perfect in balans en blijft aangenaam lang hangen in de mond.

De druivensoorten worden apart gevinifieërd, na het gistingsproces wordt de blend gemaakt en gaat de wijn voor 12 maanden in nieuwe Franse eiken vaten. Na deze periode blijft de wijn nog 12 maanden verder rijpen in de ideale wijnkelders bij Antinori.

Jaargang 2015 zal vooral herinnerd worden voor zeer rijpe en zeer gezonde druiven en dit door het fantastische weer tijdens het volledige groeiseizoen.
Een koude en droge winter, daarna een vochtige maart en april maand, gevolgd door een droge mei en junimaand. De zomer was lekker warm. 


De druiven werden tussen mid-september en begin oktober geplukt. 
Ondanks de optimale druiven is de aandacht om een uiterst kwalitatieve wijn te maken onverminderd. 
Deze wijn word enkel tijdens goede jaren gemaakt. 

 

Druivensoorten:

85% Sangiovese, 10% Cabernet Sauvignon en 5% Cabernet Franc.

 

Gastronomie:

Misschien komt deze wijn wel het meeste tot zijn recht als je hem zo drinkt. Serveer je hem bij eten, zorg voor krachtige gerechten met veel smaak, denk hierbij aan wildgerechten die de kracht en smaak van deze wijn aankunnen.

 

Over het wijnhuis Antinori:

Antinori is een begrip in de wijnwereld, het is het oudste en waarschijnlijk ook het meest gekende en gewaarde wijnhuis in Toscane. Antinori Marchese bestaat al liefst 600 jaar en is nog altijd eiegendom van de familie. 26 generaties aan gepassioneerde wijnmakers, een geschiedenis die ongezien is in de wijnwereld.

Momenteel beschikt de familie in bijna alle wijnstreken in Italië wijngaarden en wijnhuizen. Overal waar ze starten, is het met één doel: de beste en lekkerste wijnen maken van die streek. Innovatie en passie zijn de drijfveren voor de familie Antinori.

Wereldwijd mag je éénder welk goed restaurant binnenstappen en je ziet altijd wijnen van Antinori Marchese op de wijnkaart staan. Bijna geen enkel ander wijnhuis kan dit zeggen. Het zijn niet de goedkoopste wijnen, maar gelukkig blijven ze ver onder de prijzen van de tophuizen in Frankrijk. De kwaliteit moet zeker niet onderdoen voor die topwijnhuizen, integendeel.

 

Geschiedenis:

In 1180 werden Ugo en Antinori di Rinuccino officieel als eigenaren van Castello di Combiate genoemd; een eeuw later werden de intussen naar Florence verhuisde familie opgenomen in het register van de coöperatie voor zijdehandel. In 1385 werd Giovanni di Piero, een indirecte afstammeling, als leerling in het wijngilde opgenomen.

Sindsdien is de wijnbouw traditie van de Familie Antinori ononderbroken. Met de oprichting van het wijnhuis Marchesi Antinori kende men in 1895 een voorlopig hoogtepunt en al in 1898 werd de wijnmakerij in San Casciano Val di Pesa gebouwd, die tot op heden het centrum van het wijdvertakte concern met eigendommen in alle belangrijke teeltgebieden van Toscane, Umbrië, Piemonte (sinds begin jaren '90 door de aankoop van de wijnkelder Prunotto), Apulië en zelfs in Californië is.

Veel van zijn prestige heeft het traditionele, aan de moderne Toscaanse wijnbouwrevolutie deelnemende huis te danken aan zijn voormalig chef-vinoloog Giacomo Tachis, die voor buitengewone wijnen als Sassicaia, Tignanello (met name van sangiovese), Solaia (met name van cabernet) en vele andere veranwoordelijk was. Vinoloog Renzo Cotarella creëerde bovendien in het Umbrische Castello della Sala een van de beste chardonnays van Italië.

Reviews

Help ons en andere klanten door het schrijven van een review


0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen Uw review toevoegen