Lekkere wijn uit Stellenbosch
Het district Stellenbosch is het centrum van de Zuid-Afrikaanse wijnbouw. In de stad Stellenbosch is de enige Zuid-Afrikaanse universiteit gevestigd met een aparte afdeling wijnbouw en oenologie. Veel succesvolle wijnmakers van Zuid-Afrika hebben daar hun opleiding gevolgd. Stellenbosch is kwalitatief het beste en in omvang het derde gebied van Zuid-Afrika.
Enkele bergen geven het gebied verschillende microklimaten: Helderberg, Simonsberg en Drakensteinberg. Deze microklimaten maken de streek bijzonder geschikt voor de teelt van een groot aantal druivenrassen. Hoger op de helling is het koeler en bevat de bodem meer graniet. De gemiddelde neerslag schommelt tussen 600 en 800 millimeter per jaar.
In Stellenbosch groeien vooral blauwe druivenrassen, met name Cabernet Sauvignon, Merlot en Shiraz. De Merlot wint aan populariteit en wordt steeds meer gebruikt voor mono-cépagewijn. Niet alleen vanwege zijn goede karakter, maar ook omdat hij snel op dronk is. Daarnaast maakt men in dit gebied ook goede witte wijnen. De meest aangeplante witte druif is de Sauvignon blanc, direct gevolgd door de Chenin blanc.
Enkele top Estates zijn Hartenberg voor zijn uitmuntende Shiraz en Chardonnnay, Overgaauw voor zijn typische Sauvignon Blanc, Yonder Hill met zijn Inanda en Nicola voor zijn krachtige en verfijnde Bordeaux Blends, Kanonkop en Simonsig voor hun uitstekende Pinotage.