Ontdek nu onze schitterende Loire wijnen

Loire Wijnmarkt

De Loire vallei, gelegen in het westen van midden-Frankrijk, is misschien wel de mooiste wijnstreek van Frankrijk. De rivier is breed en diep, het landschap is vredig en golvend.

Het karakter van het landschap wordt weerspiegeld in de wijnen: zacht, plezierig om te drinken, charmant en licht. Ongeveer driekwart van de productie bestaat uit witte wijn.

De Loire wijnen gaan heel goed samen met alle varkensvlees, van paté tot gegrild vlees of ham, maar ook met kip, vis, zeevruchten, en van paling tot forel. Ze zijn gewoonweg heerlijk bij alle zomerse gerechten. De Muscadet doet het uitstekend bij oesters, de Sancerre bij geitenkaas.

Klimaat en bodem
Door de grote verschillen in klimaat en bodem groeien er in de Loire uiteenlopende druivensoorten. Dichter bij de oceaan heerst een gematigd maritiem klimaat over de wijnranken, wanneer men meer landinwaarts trekt, wordt het klimaat meer continentaal.

Het continentale klimaat van het Centraal Massief zoals Sancerre en het gematigde klimaat in Muscadet aan de monding van de Loire zorgen er mee voor dat de druiven en wijnen een eigen karakter, kleur en smaak krijgen.

Daarnaast is er in dit uitgestrekt gebied ook een enorme verscheidenheid aan bodemsoorten en gronden. Druiven worden gekweekt op kalksteen, turfsteen, vuursteen, kleigronden, zand- en kiezelgronden. Zo worden er in Sancerre Sauvignon Blanc druiven geteeld op een combinatie van kleihoudende gronden, kalkmergel, steengruis en kalksteen.

Pouilly and Sancerre
In het oostelijk deel van de vallei wordt voornamelijk de Sauvignon Blanc druif gebruikt, die ook gebruikt wordt om de superbe witte Bordeaux wijnen gestalte te geven. De heerlijke, droge witte Pouilly-Fumé wordt in dit gebied geproduceerd. De Pouilly-Fumé heeft een betoverend parfum, rijke aroma’s en een uitgesproken smaak.

De Sancerre wordt geproduceerd op de andere oever van de rivier. De witte wijn is zeer droog, met een robuust aroma, speels en zuiver. De rode wijn is licht en geurig. 

Touraine
Verder naar het westen, in het hart van de vallei, in het district Touraine, is de Chenin Blanc de belangrijkste druivensoort. Deze brengt een droge witte wijn voort, maar evenzeer een mooie ronde rode wijn en zelfs mousserende wijn. Het gebied staat ook bekend om een droge rosé op basis van de Pinot druiven. De bekendste wijnen zijn echter de Vouvray en de Montlouis. Zij zijn meestal zacht, fruitig en fris. Vouvray wordt geroemd om de geweldige mousserende wijnen, die vaak niet onderdoen voor Champagnes.

Touraine is ook de bakermat van de beste rode wijnen van de Loire, Bourgueil en Chinon, die voornamelijk voortkomen uit de Cabernet Franc druif.

Anjou - Saumur
De westelijke buurman van Touraine, de uitgestrekte Anjou-Saumur regio, produceert ook een witte wijn vanuit de Chenin Blanc druif. Het is een charmante wijn, droog, maar met een lichte toets van zoet. De beste rode wijn is de Saumur-Champigny, gemaakt van de Cabernet Franc.

Muscadet
Het gebied strekt zich uit over meer dan 10.000 hectare, waarvan 85 % in Sèvre en Maine. De Muscadet, gelegen in het meest westelijke deel van de vallei, brengt een lichtgekleurde witte wijn voort, verfrissend droog, licht en toch vinnig. De druivensoort wordt eveneens Muscadet genoemd. Deze wijn wordt het beste gekoeld en jong gedronken.

Ontdek nu onze schitterende Loire wijnen

Loire Wijnmarkt

De Loire vallei, gelegen in het westen van midden-Frankrijk, is misschien wel de mooiste wijnstreek van Frankrijk. De rivier is breed en diep, het landschap is vredig en golvend.

Het karakter van het landschap wordt weerspiegeld in de wijnen: zacht, plezierig om te drinken, charmant en licht. Ongeveer driekwart van de productie bestaat uit witte wijn.

De Loire wijnen gaan heel goed samen met alle varkensvlees, van paté tot gegrild vlees of ham, maar ook met kip, vis, zeevruchten, en van paling tot forel. Ze zijn gewoonweg heerlijk bij alle zomerse gerechten. De Muscadet doet het uitstekend bij oesters, de Sancerre bij geitenkaas.

Klimaat en bodem
Door de grote verschillen in klimaat en bodem groeien er in de Loire uiteenlopende druivensoorten. Dichter bij de oceaan heerst een gematigd maritiem klimaat over de wijnranken, wanneer men meer landinwaarts trekt, wordt het klimaat meer continentaal.

Het continentale klimaat van het Centraal Massief zoals Sancerre en het gematigde klimaat in Muscadet aan de monding van de Loire zorgen er mee voor dat de druiven en wijnen een eigen karakter, kleur en smaak krijgen.

Daarnaast is er in dit uitgestrekt gebied ook een enorme verscheidenheid aan bodemsoorten en gronden. Druiven worden gekweekt op kalksteen, turfsteen, vuursteen, kleigronden, zand- en kiezelgronden. Zo worden er in Sancerre Sauvignon Blanc druiven geteeld op een combinatie van kleihoudende gronden, kalkmergel, steengruis en kalksteen.

Pouilly and Sancerre
In het oostelijk deel van de vallei wordt voornamelijk de Sauvignon Blanc druif gebruikt, die ook gebruikt wordt om de superbe witte Bordeaux wijnen gestalte te geven. De heerlijke, droge witte Pouilly-Fumé wordt in dit gebied geproduceerd. De Pouilly-Fumé heeft een betoverend parfum, rijke aroma’s en een uitgesproken smaak.

De Sancerre wordt geproduceerd op de andere oever van de rivier. De witte wijn is zeer droog, met een robuust aroma, speels en zuiver. De rode wijn is licht en geurig. 

Touraine
Verder naar het westen, in het hart van de vallei, in het district Touraine, is de Chenin Blanc de belangrijkste druivensoort. Deze brengt een droge witte wijn voort, maar evenzeer een mooie ronde rode wijn en zelfs mousserende wijn. Het gebied staat ook bekend om een droge rosé op basis van de Pinot druiven. De bekendste wijnen zijn echter de Vouvray en de Montlouis. Zij zijn meestal zacht, fruitig en fris. Vouvray wordt geroemd om de geweldige mousserende wijnen, die vaak niet onderdoen voor Champagnes.

Touraine is ook de bakermat van de beste rode wijnen van de Loire, Bourgueil en Chinon, die voornamelijk voortkomen uit de Cabernet Franc druif.

Anjou - Saumur
De westelijke buurman van Touraine, de uitgestrekte Anjou-Saumur regio, produceert ook een witte wijn vanuit de Chenin Blanc druif. Het is een charmante wijn, droog, maar met een lichte toets van zoet. De beste rode wijn is de Saumur-Champigny, gemaakt van de Cabernet Franc.

Muscadet
Het gebied strekt zich uit over meer dan 10.000 hectare, waarvan 85 % in Sèvre en Maine. De Muscadet, gelegen in het meest westelijke deel van de vallei, brengt een lichtgekleurde witte wijn voort, verfrissend droog, licht en toch vinnig. De druivensoort wordt eveneens Muscadet genoemd. Deze wijn wordt het beste gekoeld en jong gedronken.