Ontdek nu onze schitterende Bordeaux wijnen

Bordeaux wijn Wijnmarkt
Bordeaux is het meest prestigieuze wijngebied ter wereld – geen ander gebied brengt zoveel AOP-wijnen voort. Het landschap zelf is niet spectaculair: het heeft geen steile hellingen of ruige landschappen.

Bekijk hier al onze Bordeauxwijnen > 

De belangrijkste redenen voor het succes van Bordeaux:

Klimaat
Bordeaux ligt aan de Atlantische Oceaan, die een matigende invloed heeft op de temperatuur. In de winter en het voorjaar is het niet extreem koud; in de zomer is het zelden erg heet. Bovendien is er voldoende neerslag.

Bodem
De bodem is vrij arm en heeft drie belangrijke elementen: kalk, kiezel en klei. Vooral de kiezelhoudende onderlaag is relevant: die is goed waterdoorlatend, zodat regenwater gemakkelijk wegstroomt. Bovendien kunnen de wortels van de druivenstok diep in de bodem doordringen. Ook houdt de kiezel warmte vast, wat vooral belangrijk is voor de laat rijpende Cabernet Sauvignon.

Goede waterhuishouding
Door de ligging aan grote rivieren als de Dordogne, Garonne en Gironde hebben de wijngaarden gemakkelijk toegang tot voldoende water.

Geschikte druivenrassen
Het terroir in Bordeaux is ideaal voor bepaalde druivenrassen die uitstekende wijnen opleveren. Voor de rode wijnen van Bordeaux zijn twee blauwe rassen het belangrijkst: Merlot en Cabernet Sauvignon. Merlot is eerder rijp dan Cabernet en geeft wijnen met souplesse en rijpe, kruidige smaaktonen. Cabernet Sauvignon geeft kracht en frisse tonen van rood fruit. Daarnaast zijn er nog andere druivenrassen, zoals Cabernet Franc, Malbec, Petit Verdot en Carmenère. Voor de witte wijnen gebruikt men vooral Sémillon en Sauvignon.

Assemblage
Alle bordeauxwijnen zijn samengesteld uit meerdere druivenrassen. De samenstelling wisselt, afhankelijk van de oogstresultaten. Hierdoor kunnen de wijnproducenten ieder jaar een hoog kwaliteitsniveau halen. Oogstproblemen met een bepaald ras kunnen ze compenseren met andere rassen, die dat jaar meer succes hebben.

Omvang van het gebied
Gemiddeld is het eigendom relatief groot. Hierdoor kunnen wijnproducenten beter selecteren en alleen de beste druiven gebruiken. Ze kunnen het zich dus veroorloven om wijnen in verschillende kwaliteitsklassen te maken. 

Traditie
Bordeauxwijn staat voor een bepaalde stijl: krachtige wijnen die volgens de traditionele vinificatiemethoden zijn geproduceerd en op hout hebben gerijpt. Die stijl is men lange tijd – tot eind jaren tachtig – trouw gebleven. Door deze eeuwenlange kwaliteitstraditie is ‘Bordeaux’ uitgegroeid tot een betrouwbare merknaam. Ter illustratie: al in 1855 is er een indeling gemaakt van de beste wijnen van de Médoc. Die indeling bestaat nog steeds.

Kenmerken van het gebied
Bordeaux ligt op de 45e breedtegraad: precies halverwege de evenaar en de noordpool. Door het gebied stromen de rivieren de Garonne en de Dordogne. Voorbij Bordeaux – ter hoogte van Margaux – komen ze samen in de Gironde, die uitmondt in de Atlantische Oceaan. Het departement waartoe Bordeaux behoort, heet ook Gironde.

De rivieren verdelen het Bordeauxgebied in drie hoofdgedeelten. Rechts van de Dordogne ligt de rechteroever, links van de Gironde en Garonne de linkeroever. Tussen beide rivieren ligt het gebied Entre-Deux-Mers. Dit gebied dankt zijn naam aan de ligging: het ligt tussen de rivieren Garonne en de Dordogne.

Dit levert de volgende indeling in wijngebieden op:

  1. Linkeroever: Médoc, Haut-Médoc, Graves, Sauternes

  2. Entre-Deux-Mers

  3. Rechteroever: Saint-Emilion, Pomerol, Fronsac, Bourg, Blaye

  4. Bergerac

Druivenrassen en wijnen
De wijnen van de linker- en rechteroever verschillen van karakter. Zoals zo vaak ligt de oorzaak hiervan in het terroir, dat bepaalt welke druivenrassen men vooral gebruikt. Merlot is overal het meest aangeplant, maar steeds in andere verhoudingen en in combinatie met andere rassen. Aan de linkeroever bevat de bodem meer kiezel, waardoor de Cabernet Sauvignon er goed rijpt. Deze druif bepaalt het karak­ter van de wijnen van de Haut-Médoc. In de smaak van de wijnen is vooral zwarte bessen en rood fruit te herkennen. De bodem van de rechteroever is minder geschikt voor de Cabernet Sauvignon, zodat daar de Merlot gebruikt wordt in combinatie met bijvoor­beeld de Cabernet Franc. De wijnen zijn rijper en aardser van smaak.

Bij veel bordeauxwijnen duurt het even voordat ze op dronk zijn. Maar dat begint te veranderen door de druk van de snel drinkbare wijnen uit ‘de nieuwe wijnlanden’. 
Met ingang van de oogst 2006 kent Bordeaux voor het eerst de mogelijkheid om wijnen op de markt te brengen als IGP Atlantique. De wijnmaker kan daarmee wijnen maken die aan minder hoge eisen hoeven te voldoen. Ook kan men het druivenras op het etiket vermelden. Men hoopt hiermee beter te kunnen concurreren met wijnen uit andere gebieden in de wereld die ook niet gebonden zijn aan heel strenge eisen.

Eerste en tweede wijnen
Een belangrijk verschil tussen Bordeaux en veel andere wijngebieden is de gemiddelde grootte van de bezittingen. Door de grote omvang kunnen er binnen hetzelfde wijngoed verschillen bestaan in terroir. Een gemiddeld château heeft meerdere terroirs, waarop meestal het druivenras staat dat er het best bij past. Ook is er vaak een deel met jongere en een ander deel met oudere druivenstokken. Dat levert een grote variatie aan wijnen op, die de wijnmaker apart laat rijpen. Pas in een later stadium vindt de selectie plaats welke cuves voor de eerste en welke voor de tweede wijn gebruikt worden.

Bij die selectie gebruikt de wijnmaker alleen de meest interessante wijnen voor de assemblage van de ‘eerste wijn’. Van de wijnen die over zijn, maakt hij de ‘tweede wijn’. In heel matige jaren gaat niet alle beschikbare wijn in de tweede wijn.

Op deze manier kunnen wijnmakers in de Bordeaux een hoog kwaliteitsniveau bereiken, zelfs in jaren dat het tegenzit. De wijnmaker bewaakt de kwaliteit door een eerste wijn van hoog niveau te maken. Die kan hij laten verouderen. Tegelijkertijd maakt hij een tweede wijn, bedoeld om jonger te drinken. Enkele domeinen gaan daarbij zo ver dat ze in sommige jaren helemaal geen eerste wijn maken. Het bekendste voorbeeld daarvan is Château d’Yquem in Sauternes. Dit huis maakt alleen in de beste jaren een eerste wijn.

Loading...
Château La Tertre Bordeaux Möelleux
€7,99

Château La Tertre Bordeaux Möelleux

In het glas ontdekken we een mooie, volle gele kleur. Geniet van zoetige aroma's van gekonfijt en geroosterd exotisch fruit.  
€7,99
Meer info
Château Monregard La Croix Pomerol
€36,99

Château Monregard La Croix Pomerol

In de neus zoete specerijen, rijp zwart fruit en vanille door de houtrijping. De wijn heeft een intens karakter en is stevig te noemen. De body is vol van fruit, ontdek ook wat toetsen van chocolade. 
€36,99
Meer info

Ontdek nu onze schitterende Bordeaux wijnen

Bordeaux wijn Wijnmarkt
Bordeaux is het meest prestigieuze wijngebied ter wereld – geen ander gebied brengt zoveel AOP-wijnen voort. Het landschap zelf is niet spectaculair: het heeft geen steile hellingen of ruige landschappen.

Bekijk hier al onze Bordeauxwijnen > 

De belangrijkste redenen voor het succes van Bordeaux:

Klimaat
Bordeaux ligt aan de Atlantische Oceaan, die een matigende invloed heeft op de temperatuur. In de winter en het voorjaar is het niet extreem koud; in de zomer is het zelden erg heet. Bovendien is er voldoende neerslag.

Bodem
De bodem is vrij arm en heeft drie belangrijke elementen: kalk, kiezel en klei. Vooral de kiezelhoudende onderlaag is relevant: die is goed waterdoorlatend, zodat regenwater gemakkelijk wegstroomt. Bovendien kunnen de wortels van de druivenstok diep in de bodem doordringen. Ook houdt de kiezel warmte vast, wat vooral belangrijk is voor de laat rijpende Cabernet Sauvignon.

Goede waterhuishouding
Door de ligging aan grote rivieren als de Dordogne, Garonne en Gironde hebben de wijngaarden gemakkelijk toegang tot voldoende water.

Geschikte druivenrassen
Het terroir in Bordeaux is ideaal voor bepaalde druivenrassen die uitstekende wijnen opleveren. Voor de rode wijnen van Bordeaux zijn twee blauwe rassen het belangrijkst: Merlot en Cabernet Sauvignon. Merlot is eerder rijp dan Cabernet en geeft wijnen met souplesse en rijpe, kruidige smaaktonen. Cabernet Sauvignon geeft kracht en frisse tonen van rood fruit. Daarnaast zijn er nog andere druivenrassen, zoals Cabernet Franc, Malbec, Petit Verdot en Carmenère. Voor de witte wijnen gebruikt men vooral Sémillon en Sauvignon.

Assemblage
Alle bordeauxwijnen zijn samengesteld uit meerdere druivenrassen. De samenstelling wisselt, afhankelijk van de oogstresultaten. Hierdoor kunnen de wijnproducenten ieder jaar een hoog kwaliteitsniveau halen. Oogstproblemen met een bepaald ras kunnen ze compenseren met andere rassen, die dat jaar meer succes hebben.

Omvang van het gebied
Gemiddeld is het eigendom relatief groot. Hierdoor kunnen wijnproducenten beter selecteren en alleen de beste druiven gebruiken. Ze kunnen het zich dus veroorloven om wijnen in verschillende kwaliteitsklassen te maken. 

Traditie
Bordeauxwijn staat voor een bepaalde stijl: krachtige wijnen die volgens de traditionele vinificatiemethoden zijn geproduceerd en op hout hebben gerijpt. Die stijl is men lange tijd – tot eind jaren tachtig – trouw gebleven. Door deze eeuwenlange kwaliteitstraditie is ‘Bordeaux’ uitgegroeid tot een betrouwbare merknaam. Ter illustratie: al in 1855 is er een indeling gemaakt van de beste wijnen van de Médoc. Die indeling bestaat nog steeds.

Kenmerken van het gebied
Bordeaux ligt op de 45e breedtegraad: precies halverwege de evenaar en de noordpool. Door het gebied stromen de rivieren de Garonne en de Dordogne. Voorbij Bordeaux – ter hoogte van Margaux – komen ze samen in de Gironde, die uitmondt in de Atlantische Oceaan. Het departement waartoe Bordeaux behoort, heet ook Gironde.

De rivieren verdelen het Bordeauxgebied in drie hoofdgedeelten. Rechts van de Dordogne ligt de rechteroever, links van de Gironde en Garonne de linkeroever. Tussen beide rivieren ligt het gebied Entre-Deux-Mers. Dit gebied dankt zijn naam aan de ligging: het ligt tussen de rivieren Garonne en de Dordogne.

Dit levert de volgende indeling in wijngebieden op:

  1. Linkeroever: Médoc, Haut-Médoc, Graves, Sauternes

  2. Entre-Deux-Mers

  3. Rechteroever: Saint-Emilion, Pomerol, Fronsac, Bourg, Blaye

  4. Bergerac

Druivenrassen en wijnen
De wijnen van de linker- en rechteroever verschillen van karakter. Zoals zo vaak ligt de oorzaak hiervan in het terroir, dat bepaalt welke druivenrassen men vooral gebruikt. Merlot is overal het meest aangeplant, maar steeds in andere verhoudingen en in combinatie met andere rassen. Aan de linkeroever bevat de bodem meer kiezel, waardoor de Cabernet Sauvignon er goed rijpt. Deze druif bepaalt het karak­ter van de wijnen van de Haut-Médoc. In de smaak van de wijnen is vooral zwarte bessen en rood fruit te herkennen. De bodem van de rechteroever is minder geschikt voor de Cabernet Sauvignon, zodat daar de Merlot gebruikt wordt in combinatie met bijvoor­beeld de Cabernet Franc. De wijnen zijn rijper en aardser van smaak.

Bij veel bordeauxwijnen duurt het even voordat ze op dronk zijn. Maar dat begint te veranderen door de druk van de snel drinkbare wijnen uit ‘de nieuwe wijnlanden’. 
Met ingang van de oogst 2006 kent Bordeaux voor het eerst de mogelijkheid om wijnen op de markt te brengen als IGP Atlantique. De wijnmaker kan daarmee wijnen maken die aan minder hoge eisen hoeven te voldoen. Ook kan men het druivenras op het etiket vermelden. Men hoopt hiermee beter te kunnen concurreren met wijnen uit andere gebieden in de wereld die ook niet gebonden zijn aan heel strenge eisen.

Eerste en tweede wijnen
Een belangrijk verschil tussen Bordeaux en veel andere wijngebieden is de gemiddelde grootte van de bezittingen. Door de grote omvang kunnen er binnen hetzelfde wijngoed verschillen bestaan in terroir. Een gemiddeld château heeft meerdere terroirs, waarop meestal het druivenras staat dat er het best bij past. Ook is er vaak een deel met jongere en een ander deel met oudere druivenstokken. Dat levert een grote variatie aan wijnen op, die de wijnmaker apart laat rijpen. Pas in een later stadium vindt de selectie plaats welke cuves voor de eerste en welke voor de tweede wijn gebruikt worden.

Bij die selectie gebruikt de wijnmaker alleen de meest interessante wijnen voor de assemblage van de ‘eerste wijn’. Van de wijnen die over zijn, maakt hij de ‘tweede wijn’. In heel matige jaren gaat niet alle beschikbare wijn in de tweede wijn.

Op deze manier kunnen wijnmakers in de Bordeaux een hoog kwaliteitsniveau bereiken, zelfs in jaren dat het tegenzit. De wijnmaker bewaakt de kwaliteit door een eerste wijn van hoog niveau te maken. Die kan hij laten verouderen. Tegelijkertijd maakt hij een tweede wijn, bedoeld om jonger te drinken. Enkele domeinen gaan daarbij zo ver dat ze in sommige jaren helemaal geen eerste wijn maken. Het bekendste voorbeeld daarvan is Château d’Yquem in Sauternes. Dit huis maakt alleen in de beste jaren een eerste wijn.