Uw Specialist in Barolo wijn

Barolo Wijnmarkt

Barolo is een droge rode wijn en wijnstreek in Piëmonte, in Italië, gelegen ten zuiden van Turijn. Het wijnbouwgebied waar Barolo gemaakt wordt is ongeveer 1200 hectare groot. Een bijnaam van de wijn was al in 1860 "Wijn van koningen en koning van de wijnen".

De Italiaanse kwalificering is sind 1980 DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), hetgeen de hoogste kwalificering is. Voor een Barolo-wijn betekent dit dat deze aan de volgende kwalificaties moet voldoen wil de wijn daadwerkelijk de naam Barolo meekrijgen:

  • Barolo, minimaal twee jaar houtrijping, mag pas drie jaar na de oogst worden vrijgegeven.

  • Barolo riserva, drie jaar houtrijping, mag pas vier jaar na de oogst worden vrijgegeven.

  • Barolo riserva special, vier jaar houtrijping, mag pas vijf jaar na de oogst worden vrijgegeven.

  • Minimaal alcohol percentage van 13%

Barolo wordt voor 100% gemaakt van de Nebbiolo-druif, ruikt sterk naar teer, viooltjes en rozen. De wijn kan een oranjeachtige kleur krijgen als hij ouder wordt. Voor een goede Barolo moet je lang geduld hebben. Door de vele tannines is er een lang rijpingsproces nodig. Overigens zijn er tegenwoordig ook een aantal producenten die Barolo-wijnen maken die jeugdig gedronken kunnen worden.

De Barolo-wijn is een van de meer exclusieve en duurdere wijnen die gemaakt worden in Italië en ver daarbuiten.

De wijngaarden van de Barolo liggen op hoogtes tussen de 250 en 450m, in de Langhe heuvels in het zuiden van Piëmonte. De laatste jaren wordt er veel te veel uitgebreid naar de lagere gebieden wat de kwaliteit niet ten goede komt. De echte goede barolo's komen uit de kerngebieden.



Loading...
Terre del Barolo Cannubi Barolo
€51,99

Terre del Barolo Cannubi Barolo

Uitzonderlijke wijn die behoort tot de absolute top van Barolo. Deze Grand Cru wordt gemaakt van 100% Nebbiolo druiven en genoot een rijping van minimum 2 jaar in kleine franse eiken vaten. Deze wijn behoort tot de absolute top in Italië.
€51,99
Meer info

Uw Specialist in Barolo wijn

Barolo Wijnmarkt

Barolo is een droge rode wijn en wijnstreek in Piëmonte, in Italië, gelegen ten zuiden van Turijn. Het wijnbouwgebied waar Barolo gemaakt wordt is ongeveer 1200 hectare groot. Een bijnaam van de wijn was al in 1860 "Wijn van koningen en koning van de wijnen".

De Italiaanse kwalificering is sind 1980 DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), hetgeen de hoogste kwalificering is. Voor een Barolo-wijn betekent dit dat deze aan de volgende kwalificaties moet voldoen wil de wijn daadwerkelijk de naam Barolo meekrijgen:

  • Barolo, minimaal twee jaar houtrijping, mag pas drie jaar na de oogst worden vrijgegeven.

  • Barolo riserva, drie jaar houtrijping, mag pas vier jaar na de oogst worden vrijgegeven.

  • Barolo riserva special, vier jaar houtrijping, mag pas vijf jaar na de oogst worden vrijgegeven.

  • Minimaal alcohol percentage van 13%

Barolo wordt voor 100% gemaakt van de Nebbiolo-druif, ruikt sterk naar teer, viooltjes en rozen. De wijn kan een oranjeachtige kleur krijgen als hij ouder wordt. Voor een goede Barolo moet je lang geduld hebben. Door de vele tannines is er een lang rijpingsproces nodig. Overigens zijn er tegenwoordig ook een aantal producenten die Barolo-wijnen maken die jeugdig gedronken kunnen worden.

De Barolo-wijn is een van de meer exclusieve en duurdere wijnen die gemaakt worden in Italië en ver daarbuiten.

De wijngaarden van de Barolo liggen op hoogtes tussen de 250 en 450m, in de Langhe heuvels in het zuiden van Piëmonte. De laatste jaren wordt er veel te veel uitgebreid naar de lagere gebieden wat de kwaliteit niet ten goede komt. De echte goede barolo's komen uit de kerngebieden.