Ontdek de lekkerste wijnen bij ieder type wild

Als de dagen weer wat korter worden, de open haard of de verwarming aan moet voor wat extra warmte en gezellig wordt er al snel gedacht aan lekkere gerechten met wild. 

Wild met een lekkere wijn is helemaal feest en we geven u graag wat tips mee. Wild kan verdeeld worden in 2 groepen, namelijk vederwild en pelswild. 

Vederwild is natuurlijk alles met veren; gevogelte zoals fazant, patrijs en eend. Pelswild, soms ook haarwild genoemd heeft een 'pels' en omvat haas, konijn, everzwijn maar ook ree, hert etc. 

 

Tip 1: Kies niet voor houtgerijpte wijnen

Vanwege de tannines kunnen houtgerijpte wijnen overkomen als uitdrogend. 
Een stevige rode wijn met zachte tannines en smaken van rijp fruit gaan de smaken van uw wild veel beter laten uitkomen. 

Wijnen:
Casas Patronales Maucho Carignan Reserva

Domaine de la Dourbie Oscar Rouge

 

Tip 2: Witte wijn en wild gaat uiteraard ook prima.  

Een Chardonnay past heerlijk bij een fazant. Gaat u de fazant braden, dan suggereren we een rijke en complexe Chardonnay maar ook een Riesling of Gewürztraminer/Riesling blend matchen fantastisch.
Gebruik als vuistregel dat bij licht wild, zoals gevogelte lichte wijnen het beste passen. Zachte rode wijnen zoals Merlot en Pinot Noir dan ook weer. 

Wijnen: 
Basket Case Chardonnay
Drie Gewels Chardonnay
Casas Patronales Privada Chardonnay
Chucaro Merlot

 

Tip 3: Ga voor krachtige wijn bij ree of haas.

Ook bij ree of haas kiest u best niet voor wijnen met een hoger tanninegehalte, wat dus vaak voorkomt bij houtgerijpte wijnen. Ook hier zal een Pinot Noir, een Châteauneuf-du-Pape, rode wijn uit de Languedoc of een blend uit de Rhône beter op zijn plek zijn. 

Als u liever wijnen uit de nieuwe wijnwereld drinkt, of op zoek bent naar een wat goedkoper alternatief, kies dan voor een Zuid-Afrikaanse Pinotage, een Chileense of Australische Shiraz, Cabernet, Merlot of Tempranillo. Ga voor een wijn die al een paar jaar oud is. Ook fruitige wijn is dus altijd goed. 

Wijnen: 
Oude Werf Pinotage
Wildcard Shiraz Cabernet

 

Tip 4: Bos en Bourgogne

Het lijkt op een omslachtige manier om een tip te geven, maar het gaat hier om aroma's. In de herfst vallen de bladeren van de bomen. Die vormen vervolgens een laag humus en dat heeft een specifieke geur. Deze specifieke geur kom je ook vaak tegen in een oudere Bourgognewijn. Bij sommige wijnen, ook buiten de Bourgogne wordt er gesproken over een bosgeur of animale geur.Nog wijnen met een 'stinkertje' zijn Pinotage, Carmenere, maar ook een Haut-Medoc. Deze wijnen passen ook altijd goed bij wild. In deze categorie valt ook een oudere Nebbiolo. 

Wijnen: 
Cuvee Bouchard Aine Rouge
Korta Carmenere
Casas Patronales Privada Reserva Carmenere

 

Tip 5: Fruit kan een spelbreker zijn

Recent wordt er best veel fruit toegevoegd aan wildgerechten, met gezoete cranberries, chutneys, gestoofd fruit etc. Hierdoor kan de smaakbalans soms omslaan en krijgt een goede wijn geen kans bij deze zoete bijgerechten. Voeg meer bosachtige elementen toe zoals champignons en witlof. 

Toch graag met fruit? Serveer dan een Australische of Zuid-Afrikaanse Shiraz maar ook een Zinfandel, Primitivo of Ottocento zijn dan lekker. 

Wijnen: 
De Feudis Ottocento
De Feudis Primitivo di Puglia
Grande Provence Zinfandel

 

Tip 6: Een oudere wijn past prima bij fazant

Bij fijn wild zoals fazant en ander gevogelte passen wijnen zoals met veel Merlot zoals Pomerol en Saint Emilion, maar ook de meeste Bordeauxwijnen. Liever iets gewaagder? Kies dan voor een Pinot Noir uit een warme streek of een subtiele Sangiovese. Een 'gsm-blend' met Grenache, Syrah en Mourvèdre is een goede keuze. Ook bij fazant serveert u beter geen fruit. 

Wijnen:
Chucaro Merlot
Hartenberg Alchemy

 

Tip 7: Patrijs en Chardonnay

Kies een volle, intense Chardonnay bij Patrijs. Dit is een goede combinatie maar een jonge Barbera of zwoele Pinot Noir passen hier goed bij. 

Bij patrijs adviseren we volle, witte wijnen zoals een rijke Chardonnay, Viognier, complexe Verdicchio of de lichtere rode wijn met de nodige expressie en verfijning (bv. Pinot Noir, lichte Zinfandel, Zweigelt, Blaufränkisch, Barbera, …)

Wijnen:
Casas Patronales Privada Reserva Chardonnay
Rondini Barbera d'Alba

 

Tip 8: Eend en krachtpatsers

Als u een lekker stukje gebraden eend gaat serveren, dan kiest u best voor een volfruit krachtpatser zoals een Shiraz, Cabernet, Nebbiolo, kruidige Pinot Noir, Zinfandel of Primitivo.

Wijnen:
Hartenberg Cabernet Shiraz
Maison Lamblin Bourgogne Pinot Noir

Tip 9: Bij pelswild is de keuze wat ruimer

Bij pelswild passen het beste de wat krachtigere wijnen. Uiteraard mogen deze wijnen gerust vol fruitig, karaktervol zijn maar ook een snufje kruidigheid is wenselijk. We denken hier aan een Chileense, Zuid-Afrikaanse, Sardeense, Australische of Rhônewijnen met druiven zoals Syrah, Cabernet, Tempranillo, Grenache/Garnacha of Mourvèdre. 

Bij zwijn opteert u best voor krachtige wijnen. Ga voor Chateauneuf du Pape of voor Portugese/Spaanse krachtpatsers die wat hout hebben gehad. Ook altijd lekker is een Zuid Afrikaanse Pinotage of een stevige Nebbiolo uit Piëmonte.

Bij een lekkere smaakvolle wildstoverij passen rijke en soepele wijnen met veel fruit. Zonder veel zorgen kunt u kiezen uit Cabernet/Shiraz Blends, lekkere Carmenères, maar ook een Italiaanse Primitivo of Nero d'Avola en een Zinfandel is top. 

Wijnen:
Hartenberg Cabernet Shiraz
Peter Lehman Wildcard Shiraz Cabernet
Purato Nero d'Avola
Alain Jaume Grande Garrigue Vacqueras

 

Tip 10: Subtiliteit bij konijn of haas

Bij een konijn kunt u ook prima een witte wijn serveren. Kies voor een Chardonnay of Riesling. Toch liever rood? Kies dan voor een Bourgogne Pinot Noir of meer zuiderse Pinot Noir. 

Een haas moet met rode wijn. Een lekkere Portugese wijn, smaakvolle Carignan, een rijke Sangiovese of Chileense Carmenère zijn hier de beste keus. 

Wijnen:
850 Tinto
Bonacchi Chianti Riserva
Casas Patronales Privada Reserva Carmenere 


Gratis verzending vanaf 50 euro

Zenato Ripassa Valpolicella

De Zenato Ripassa Valpolicella is een speciale, complexe en krachtige rode wijn. Een échte smaakbom! De wijn geurt naar rijpe kersen, donker fruit, chocola, koffie, karamel. Wow!

€22,99
Meer info


Gratis verzending vanaf 50 euro

La Cetto Nebbiolo Reserva

De wijn is zeer getypeerd en apart in smaak. Sterke hinten van casis, bittere chocolade en licht zoete gewaarwording. Volle smaak met krachtige finale. Iets origineel en zeker het proeven waard.

€16,49
Meer info


Gratis verzending vanaf 50 euro

Jackson Triggs Estate Merlot

In de neus lekker veel zwarte bessen en wat kruiden. De textuur van deze wijn is fluweelzacht te noemen en met een volle body. Een lekker elegant wijntje.

€10,49
Meer info


Gratis verzending vanaf 50 euro

Morandé Pionero Carmenère

Geniet met volle teugen van deze heerlijke Carmenère maar denk daarbij dat deze kapoen "slechts" een instapper is van wijnhuis Morandé is! Deze mooi paarskleurige wijn is elegant en fijn van afdronk met een mooie neus van paprika, munt en een intense sm

€6,99
Meer info


Gratis verzending vanaf 50 euro

Amplus One

Robijnrode wijn met paarse schitteringen. De aroma's zijn zeer expressief en u zult kersen, bramen, cassis en wat tabak herkennen. Op het eindje een vleugje chocolade en zelfs grafiet.
Dit is een krachtige wijn, we raden dan ook aan om de wijn even te d

€15,99
Meer info


Gratis verzending vanaf 50 euro

Morandé Reserva Merlot

Dieprode kleur met paarse schitteringen. Prachtige geuren van vers rood fruit zoals kersen en frambozen met een vleugje witte peper en cederhout. U kunt merken dat dit een Merlot is die uit een koeler klimaat komt en hierdoor een wat meer aanwezig zuurtje

€14,49
Meer info


Gratis verzending vanaf 50 euro

Morandé Gran Reserva Carmenère

Een prachtige en intense dieprode kleur met wat paarse schitteringen. De aroma's zijn die van bramen en bosbessen met wat zwarte peper, kaneel en geroosterde koffiebonen. 
Dit is een lekkere, fruitige en complexe Chileense wijn met veel smaken van zwart

€14,49
Meer info


Gratis verzending vanaf 50 euro

Château Monregard La Croix Pomerol

In de neus zoete specerijen, rijp zwart fruit en vanille door de houtrijping. De wijn heeft een intens karakter en is stevig te noemen. De body is vol van fruit, ontdek ook wat toetsen van chocolade. 

€36,99
Meer info


Gratis verzending vanaf 50 euro

Morandé Pionero Pinot Noir

Een Pinot Noir is altijd zeer licht van kleur, deze dus ook. In de neus aroma's van verse rood fruit zoals frambozen, wat kruidigheid en voor de geoefende neus zelfs natte aarde. Qua smaken mag u zich verwachten aan rode bessen, kruidnagel en donkere choc

€6,99
Meer info


Gratis verzending vanaf 50 euro

Henschke Henry's Seven

Prachtige rode wijn met een zeer donkere kleur. Ontdek uitbundige aroma's van bosvruchten, abrikozen maar ook anijs. De body is zacht, vol van smaak en complex om te eindigen in een lange, volle afdronk met zijdezachte tannines. Geniet van veel specerijen

€34,99
Meer info


Gratis verzending vanaf 50 euro

Deen Durif

Deze Durif vonden wij een aangename ontdekking, want deze kom je niet vaak tegen. De kleur is intens paars en in de neus zijn er aroma's van donker fruit, chocolade en kruiden. De body is lekker stevig waar de kruiden en donkere fruit mooi terug komen. De

€11,99
Meer info


Gratis verzending vanaf 50 euro

Terre del Barolo Cannubi Barolo wijngift

Uitzonderlijke wijn die behoort tot de absolute top van Barolo. Deze Grand Cru wordt gemaakt van 100% Nebbiolo druiven en genoot een rijping van minimum 2 jaar in kleine Franse eiken vaten. Verpakt in de originele kist.

€299,00
Meer info


Gratis verzending vanaf 50 euro

Morandé Pionero Merlot

Mooi rode kleur in het glas met paarse schitteringen. Zoals het een Merlot betaamt, mag u zich verwachten aan geuren van bosvruchten zoals bramen, bosbessen maar ook verse kruiden en wat kaneel.
De bosvruchten komen in de smaken terug, aangevuld met van

€6,99
Meer info


Gratis verzending vanaf 50 euro

Deen Petit Verdot

Geniet van een dieppaarse kleur met rode schitteringen. Qua smaken mag u zich verwachten aan rijpe pruimen en bosbessen en aanwezige toetsen van hout. De tannines zijn zacht en soepel en geven karakter aan de wijn. 

€12,99
Meer info


Gratis verzending vanaf 50 euro

Jackson Triggs Estate Cabernet Sauvignon

Aroma's van bosbessen en cassis komen u tegemoet. Deze wijn is goed in balans, met zachte tannines die mooi versmolten zijn. Geniet van een fijne houttoets op het einde.

€10,49
Meer info

Ontdek de lekkerste wijnen bij ieder type wild

Als de dagen weer wat korter worden, de open haard of de verwarming aan moet voor wat extra warmte en gezellig wordt er al snel gedacht aan lekkere gerechten met wild. 

Wild met een lekkere wijn is helemaal feest en we geven u graag wat tips mee. Wild kan verdeeld worden in 2 groepen, namelijk vederwild en pelswild. 

Vederwild is natuurlijk alles met veren; gevogelte zoals fazant, patrijs en eend. Pelswild, soms ook haarwild genoemd heeft een 'pels' en omvat haas, konijn, everzwijn maar ook ree, hert etc. 

 

Tip 1: Kies niet voor houtgerijpte wijnen

Vanwege de tannines kunnen houtgerijpte wijnen overkomen als uitdrogend. 
Een stevige rode wijn met zachte tannines en smaken van rijp fruit gaan de smaken van uw wild veel beter laten uitkomen. 

Wijnen:
Casas Patronales Maucho Carignan Reserva

Domaine de la Dourbie Oscar Rouge

 

Tip 2: Witte wijn en wild gaat uiteraard ook prima.  

Een Chardonnay past heerlijk bij een fazant. Gaat u de fazant braden, dan suggereren we een rijke en complexe Chardonnay maar ook een Riesling of Gewürztraminer/Riesling blend matchen fantastisch.
Gebruik als vuistregel dat bij licht wild, zoals gevogelte lichte wijnen het beste passen. Zachte rode wijnen zoals Merlot en Pinot Noir dan ook weer. 

Wijnen: 
Basket Case Chardonnay
Drie Gewels Chardonnay
Casas Patronales Privada Chardonnay
Chucaro Merlot

 

Tip 3: Ga voor krachtige wijn bij ree of haas.

Ook bij ree of haas kiest u best niet voor wijnen met een hoger tanninegehalte, wat dus vaak voorkomt bij houtgerijpte wijnen. Ook hier zal een Pinot Noir, een Châteauneuf-du-Pape, rode wijn uit de Languedoc of een blend uit de Rhône beter op zijn plek zijn. 

Als u liever wijnen uit de nieuwe wijnwereld drinkt, of op zoek bent naar een wat goedkoper alternatief, kies dan voor een Zuid-Afrikaanse Pinotage, een Chileense of Australische Shiraz, Cabernet, Merlot of Tempranillo. Ga voor een wijn die al een paar jaar oud is. Ook fruitige wijn is dus altijd goed. 

Wijnen: 
Oude Werf Pinotage
Wildcard Shiraz Cabernet

 

Tip 4: Bos en Bourgogne

Het lijkt op een omslachtige manier om een tip te geven, maar het gaat hier om aroma's. In de herfst vallen de bladeren van de bomen. Die vormen vervolgens een laag humus en dat heeft een specifieke geur. Deze specifieke geur kom je ook vaak tegen in een oudere Bourgognewijn. Bij sommige wijnen, ook buiten de Bourgogne wordt er gesproken over een bosgeur of animale geur.Nog wijnen met een 'stinkertje' zijn Pinotage, Carmenere, maar ook een Haut-Medoc. Deze wijnen passen ook altijd goed bij wild. In deze categorie valt ook een oudere Nebbiolo. 

Wijnen: 
Cuvee Bouchard Aine Rouge
Korta Carmenere
Casas Patronales Privada Reserva Carmenere

 

Tip 5: Fruit kan een spelbreker zijn

Recent wordt er best veel fruit toegevoegd aan wildgerechten, met gezoete cranberries, chutneys, gestoofd fruit etc. Hierdoor kan de smaakbalans soms omslaan en krijgt een goede wijn geen kans bij deze zoete bijgerechten. Voeg meer bosachtige elementen toe zoals champignons en witlof. 

Toch graag met fruit? Serveer dan een Australische of Zuid-Afrikaanse Shiraz maar ook een Zinfandel, Primitivo of Ottocento zijn dan lekker. 

Wijnen: 
De Feudis Ottocento
De Feudis Primitivo di Puglia
Grande Provence Zinfandel

 

Tip 6: Een oudere wijn past prima bij fazant

Bij fijn wild zoals fazant en ander gevogelte passen wijnen zoals met veel Merlot zoals Pomerol en Saint Emilion, maar ook de meeste Bordeauxwijnen. Liever iets gewaagder? Kies dan voor een Pinot Noir uit een warme streek of een subtiele Sangiovese. Een 'gsm-blend' met Grenache, Syrah en Mourvèdre is een goede keuze. Ook bij fazant serveert u beter geen fruit. 

Wijnen:
Chucaro Merlot
Hartenberg Alchemy

 

Tip 7: Patrijs en Chardonnay

Kies een volle, intense Chardonnay bij Patrijs. Dit is een goede combinatie maar een jonge Barbera of zwoele Pinot Noir passen hier goed bij. 

Bij patrijs adviseren we volle, witte wijnen zoals een rijke Chardonnay, Viognier, complexe Verdicchio of de lichtere rode wijn met de nodige expressie en verfijning (bv. Pinot Noir, lichte Zinfandel, Zweigelt, Blaufränkisch, Barbera, …)

Wijnen:
Casas Patronales Privada Reserva Chardonnay
Rondini Barbera d'Alba

 

Tip 8: Eend en krachtpatsers

Als u een lekker stukje gebraden eend gaat serveren, dan kiest u best voor een volfruit krachtpatser zoals een Shiraz, Cabernet, Nebbiolo, kruidige Pinot Noir, Zinfandel of Primitivo.

Wijnen:
Hartenberg Cabernet Shiraz
Maison Lamblin Bourgogne Pinot Noir

Tip 9: Bij pelswild is de keuze wat ruimer

Bij pelswild passen het beste de wat krachtigere wijnen. Uiteraard mogen deze wijnen gerust vol fruitig, karaktervol zijn maar ook een snufje kruidigheid is wenselijk. We denken hier aan een Chileense, Zuid-Afrikaanse, Sardeense, Australische of Rhônewijnen met druiven zoals Syrah, Cabernet, Tempranillo, Grenache/Garnacha of Mourvèdre. 

Bij zwijn opteert u best voor krachtige wijnen. Ga voor Chateauneuf du Pape of voor Portugese/Spaanse krachtpatsers die wat hout hebben gehad. Ook altijd lekker is een Zuid Afrikaanse Pinotage of een stevige Nebbiolo uit Piëmonte.

Bij een lekkere smaakvolle wildstoverij passen rijke en soepele wijnen met veel fruit. Zonder veel zorgen kunt u kiezen uit Cabernet/Shiraz Blends, lekkere Carmenères, maar ook een Italiaanse Primitivo of Nero d'Avola en een Zinfandel is top. 

Wijnen:
Hartenberg Cabernet Shiraz
Peter Lehman Wildcard Shiraz Cabernet
Purato Nero d'Avola
Alain Jaume Grande Garrigue Vacqueras

 

Tip 10: Subtiliteit bij konijn of haas

Bij een konijn kunt u ook prima een witte wijn serveren. Kies voor een Chardonnay of Riesling. Toch liever rood? Kies dan voor een Bourgogne Pinot Noir of meer zuiderse Pinot Noir. 

Een haas moet met rode wijn. Een lekkere Portugese wijn, smaakvolle Carignan, een rijke Sangiovese of Chileense Carmenère zijn hier de beste keus. 

Wijnen:
850 Tinto
Bonacchi Chianti Riserva
Casas Patronales Privada Reserva Carmenere