Uw Specialist in Chileense Wijn

Chili Wijnmarkt

De wijnproductie begon in Chili met de komst van de Spanjaarden in het land. De eerste jaargang was 1551. De dominante druif was de Pais. Vanaf 1851 werden de Franse druivenvariëteiten in Chili ingevoerd en hebben sindsdien de Pais zowat van de kaart geveegd. Opmerkelijk is dat in dit land nooit Phylloxera is opgetreden zodat de wijnstokken niet geënt worden op Amerikaanse onderstokken maar, als enige in de wereld, stokken uit één stuk zijn.

Wegens de teloorgang van de wijnbouw in Europa als gevolg van de Phylloxera plaag in de jaren vanaf 1870 weken vele Europese wijnbouwers uit naar Noord- en Zuid-Amerika, o.m naar Chili. In 1877 werden de eerste Chileense wijnen naar Europa geëxporteerd en maakten daar hun faam met prijzen op verschillende exposities in de laatste decennia van de 19de eeuw.

Toch bleef de export eerder beperkt en groeide nauwelijks . De politieke crisis in 1979 zorgde zelfs voor een tijdelijke terugval. In hetzelfde jaar echter introduceerde Viña Miguel Torres, een bijhuis van Bodegas Torres in Spanje, moderne vinificatietechnieken die spoedig door de andere huizen in Chili werden gevolgd. Dit betekende de definitieve doorbraak van Chili als internationaal wijnland. Verder hebben de vele en grote buitenlandse investeringen van de laatste decennia in belangrijke mate bijgedragen tot de ontwikkeling van de wijnbouw en van de commercialisering van Chileense wijnen over de hele wereld. De export groeide inderdaad exponentieel: van 43 miljoen liter in 1990 naar 310 miljoen liter in 2001! Hiervan gaat 60% naar de EU. Op vijf jaar tijd is de oppervlakte van het aantal wijngaarden verdubbeld.

Geografische situering en klimaat

De beste wijnstreek van Chili ligt in het midden van het land. Een beetje ten noorden en ten westen van de hoofdstad Santiago de Chile maar grotendeels ten zuiden ervan. De breedte- ligging van het wijngebied is te vergelijken met deze van Zuid Afrika. Het is een streek die vooral droog en warm is gedurende een lange zomer en herfst maar toch niet zó warm dat de druiven het niet naar hun zin zouden hebben. Er is immers de verkoelende invloed van de Stille Oceaan aan de Westkant en ook en vooral van het Andes gebergte aan de Oostzijde dat koelte brengt door de hoogtefactor. Het meest opvallende kenmerk van het klimaat is wel het grote temperatuurverschil tussen dag en nacht. In de zomer loopt dit op tot 20C. Dit beïnvloedt de groei en rijpingstijd van de druiven in gunstige zin.

Hoewel er in de korte wintermaanden behoorlijk wat regen valt (behalve in het noorden) is het toch zo dat er zonder irrigatie in Chili geen wijnbouw mogelijk zou zijn. Er wordt bij de irrigatie hier en daar nog gebruik gemaakt van de kanalen die door de Inca’s zijn aangelegd vanuit de Andes naar de zee toe, waar ze nederzettingen hadden. De gemidddelde regenval is 450 mm per jaar in het voor wijnbouw geschikte gebied, maar deze regen valt wel in 3 tot 4 maanden van mei tot augustus.

De totale oppervlakte met wijndruiven beplant is 103.000 ha waarvan 78.000 ha rood en 25.000 ha wit.

De Chileense wijnen behoren tot de meest biologische en ecologische ter wereld. Bladluizen en Phylloxera zijn onbekend en vanwege de droge zomers heeft men er zelden last van meeldauw en andere ziekten zodat besproeiing tot een minimum kan beperkt blijven.

Indeling

De verschillende wijnregio’s zijn:

  • Atacama regio met de onderregio’s Copiapó vallei en de Huasco vallei waar vooral druiven worden gekweekt voor tafelwijn en wijn die gebruikt wordt voor distillaten.
  • Aconcagua regio met twee subregio’s Aconcagua vallei en Casablanca vallei. Op 5 jaar tijd is de prijs per ha hier gestegen van 2000 € naar 20.000 €. De regio is genoemd naar de rivier met dezelfde naam en ook de naam van de hoogste berg van Zuid Amerika die zo’n 7.000 m hoog is en de bron is van de gelijknamige rivier.
  • Central Valley regio is de eerste en grootste wijnregio en heeft de subregio’s die voor ons het meest bekend in de oren klinken. Van Noord naar Zuid Maipo, Rapel, Curicó, Maule.

In iedere regio zijn dan verder nog een aantal zones afgebakend waarmee dan de wijngebieden min of meer op een Europese territoriale leest zijn geschoeid waarbij moet opgemerkt worden dat de zones tot nog toe nauwelijks als herkomstaanduiding gebruikt worden.

Druiven

De gebruikte druivenrassen voor kwaliteitswijn zijn voornamelijk de Bordelese rassen Cabernet Sauvignon en Merlot voor rood en Sauvignon Blanc voor wit. Natuurlijk is er ook de onvermijdelijke Chardonnay en ook meer en meer Syrah.

In plaats van Merlot werd in het verleden vaak Carmenère gebruikt, een oude versie van Merlot die alleen nog in Chili voorkomt en daarom het laatste decennium zo’n beetje de nationale trots is geworden en dus meer en meer als monocépage aan bod komt. Zijn smaakpatroon ligt ergens tussen die van de Cabernet Sauvignon en de Merlot. Carmenère werd in Chili voor het eerst aangeplant in 1850, samen met andere klassieke Europese druivenrassen.

Appellaties en classificatie

Zoals in de rest van de nieuwe wijnwereld is het wijnmakersbedrijf het belangrijkste element dat de kwaliteit van de aangeboden waar bepaalt. Veel wetgeving is er niet in Chili en classificatie al helemaal niet. Er zijn recent wel de territoriale afbakeningen ontstaan en verder enkele bepalingen die nuttig zijn om weten.

Als de regio op de fles is aangegeven moeten de druiven voor 75% ook daadwerkelijk uit die regio afkomstig zijn. Als een druivensoort is aangegeven moet dat voor 85% correct zijn. Behalve als het om een “estate” wijn gaat, die dus geproduceerd en gebotteld is op één met naam genoemd wijnbedrijf. In dat geval moet de druivensoort 100% correct zijn. Voor het aangegeven jaartal is het een min of meer aanvaarde regel dat die voor 95% juist moet zijn.

Loading...
Casas Patronales Chucaro Sauvignon Blanc
€5,89

Casas Patronales Chucaro Sauvignon Blanc

Een tintelende, verfrissende en zeer verleidelijk fruitige witte wijn met een lichtgele kleur met groene nuances. Stuivende frisse neus met vlierbloesem, groene appels, grassige toetsen en kruiden. Komt super over in de mond met wit fruit zoals appels en
€5,89
Meer info
Korta Irune
€7,29

Korta Irune

Zeer mooie witte Chileense wijn, de blend van de druiven is werkelijk magnifiek. Wij vinden dit een van onze beste witte wijnen.
€7,29
Meer info
Miguel Torres Finca Chardonnay
€9,49

Miguel Torres Finca Chardonnay

Fijne Chileense Chardonnay die goed in balans is. Geniet van geurend rijp fruit zoals peren, perzik, ananas met achteraan wat geroosterde hazelnoten en vanille. Deze laatste aroma's zijn er uiteraard vanwege de kortstondige houtrijping. De aroma's zetten
€9,49
Meer info
Miguel Torres Finca  Carmenère
€10,49

Miguel Torres Finca Carmenère

Deze Carmenère is elegant kruidig met in de neus bessen, cassis maar ook eucalyptus. De heldere kersenrode kleur is de start van een lekker wijntje met fruitige tannines. Een geoefend persoon herkent ook wat leer, zoethout en nootmuskaat op de achtergrond
€10,49
Meer info
Morandé Late Harvest Sauvignon Blanc
€14,49

Morandé Late Harvest Sauvignon Blanc

Prachtige volle goudgele kleur. Zoals u mag verwachten bij een Late Harvest zijn de aroma's zoettig. Specifiek kunt u honing, rozijnen, meloen, jasmijn en oranjebloesem verwachten. De smaken zijn goed gebalanceerd tussen aangenaam zoet en een essentiee
€14,49
Meer info
Amplus One
€15,99 €14,99

Amplus One

Robijnrode wijn met paarse schitteringen. De aroma's zijn zeer expressief en u zult kersen, bramen, cassis en wat tabak herkennen. Op het eindje een vleugje chocolade en zelfs grafiet. Dit is een krachtige wijn, we raden dan ook aan om de wijn even te d
€15,99 €14,99
Meer info

Uw Specialist in Chileense Wijn

Chili Wijnmarkt

De wijnproductie begon in Chili met de komst van de Spanjaarden in het land. De eerste jaargang was 1551. De dominante druif was de Pais. Vanaf 1851 werden de Franse druivenvariëteiten in Chili ingevoerd en hebben sindsdien de Pais zowat van de kaart geveegd. Opmerkelijk is dat in dit land nooit Phylloxera is opgetreden zodat de wijnstokken niet geënt worden op Amerikaanse onderstokken maar, als enige in de wereld, stokken uit één stuk zijn.

Wegens de teloorgang van de wijnbouw in Europa als gevolg van de Phylloxera plaag in de jaren vanaf 1870 weken vele Europese wijnbouwers uit naar Noord- en Zuid-Amerika, o.m naar Chili. In 1877 werden de eerste Chileense wijnen naar Europa geëxporteerd en maakten daar hun faam met prijzen op verschillende exposities in de laatste decennia van de 19de eeuw.

Toch bleef de export eerder beperkt en groeide nauwelijks . De politieke crisis in 1979 zorgde zelfs voor een tijdelijke terugval. In hetzelfde jaar echter introduceerde Viña Miguel Torres, een bijhuis van Bodegas Torres in Spanje, moderne vinificatietechnieken die spoedig door de andere huizen in Chili werden gevolgd. Dit betekende de definitieve doorbraak van Chili als internationaal wijnland. Verder hebben de vele en grote buitenlandse investeringen van de laatste decennia in belangrijke mate bijgedragen tot de ontwikkeling van de wijnbouw en van de commercialisering van Chileense wijnen over de hele wereld. De export groeide inderdaad exponentieel: van 43 miljoen liter in 1990 naar 310 miljoen liter in 2001! Hiervan gaat 60% naar de EU. Op vijf jaar tijd is de oppervlakte van het aantal wijngaarden verdubbeld.

Geografische situering en klimaat

De beste wijnstreek van Chili ligt in het midden van het land. Een beetje ten noorden en ten westen van de hoofdstad Santiago de Chile maar grotendeels ten zuiden ervan. De breedte- ligging van het wijngebied is te vergelijken met deze van Zuid Afrika. Het is een streek die vooral droog en warm is gedurende een lange zomer en herfst maar toch niet zó warm dat de druiven het niet naar hun zin zouden hebben. Er is immers de verkoelende invloed van de Stille Oceaan aan de Westkant en ook en vooral van het Andes gebergte aan de Oostzijde dat koelte brengt door de hoogtefactor. Het meest opvallende kenmerk van het klimaat is wel het grote temperatuurverschil tussen dag en nacht. In de zomer loopt dit op tot 20C. Dit beïnvloedt de groei en rijpingstijd van de druiven in gunstige zin.

Hoewel er in de korte wintermaanden behoorlijk wat regen valt (behalve in het noorden) is het toch zo dat er zonder irrigatie in Chili geen wijnbouw mogelijk zou zijn. Er wordt bij de irrigatie hier en daar nog gebruik gemaakt van de kanalen die door de Inca’s zijn aangelegd vanuit de Andes naar de zee toe, waar ze nederzettingen hadden. De gemidddelde regenval is 450 mm per jaar in het voor wijnbouw geschikte gebied, maar deze regen valt wel in 3 tot 4 maanden van mei tot augustus.

De totale oppervlakte met wijndruiven beplant is 103.000 ha waarvan 78.000 ha rood en 25.000 ha wit.

De Chileense wijnen behoren tot de meest biologische en ecologische ter wereld. Bladluizen en Phylloxera zijn onbekend en vanwege de droge zomers heeft men er zelden last van meeldauw en andere ziekten zodat besproeiing tot een minimum kan beperkt blijven.

Indeling

De verschillende wijnregio’s zijn:

  • Atacama regio met de onderregio’s Copiapó vallei en de Huasco vallei waar vooral druiven worden gekweekt voor tafelwijn en wijn die gebruikt wordt voor distillaten.
  • Aconcagua regio met twee subregio’s Aconcagua vallei en Casablanca vallei. Op 5 jaar tijd is de prijs per ha hier gestegen van 2000 € naar 20.000 €. De regio is genoemd naar de rivier met dezelfde naam en ook de naam van de hoogste berg van Zuid Amerika die zo’n 7.000 m hoog is en de bron is van de gelijknamige rivier.
  • Central Valley regio is de eerste en grootste wijnregio en heeft de subregio’s die voor ons het meest bekend in de oren klinken. Van Noord naar Zuid Maipo, Rapel, Curicó, Maule.

In iedere regio zijn dan verder nog een aantal zones afgebakend waarmee dan de wijngebieden min of meer op een Europese territoriale leest zijn geschoeid waarbij moet opgemerkt worden dat de zones tot nog toe nauwelijks als herkomstaanduiding gebruikt worden.

Druiven

De gebruikte druivenrassen voor kwaliteitswijn zijn voornamelijk de Bordelese rassen Cabernet Sauvignon en Merlot voor rood en Sauvignon Blanc voor wit. Natuurlijk is er ook de onvermijdelijke Chardonnay en ook meer en meer Syrah.

In plaats van Merlot werd in het verleden vaak Carmenère gebruikt, een oude versie van Merlot die alleen nog in Chili voorkomt en daarom het laatste decennium zo’n beetje de nationale trots is geworden en dus meer en meer als monocépage aan bod komt. Zijn smaakpatroon ligt ergens tussen die van de Cabernet Sauvignon en de Merlot. Carmenère werd in Chili voor het eerst aangeplant in 1850, samen met andere klassieke Europese druivenrassen.

Appellaties en classificatie

Zoals in de rest van de nieuwe wijnwereld is het wijnmakersbedrijf het belangrijkste element dat de kwaliteit van de aangeboden waar bepaalt. Veel wetgeving is er niet in Chili en classificatie al helemaal niet. Er zijn recent wel de territoriale afbakeningen ontstaan en verder enkele bepalingen die nuttig zijn om weten.

Als de regio op de fles is aangegeven moeten de druiven voor 75% ook daadwerkelijk uit die regio afkomstig zijn. Als een druivensoort is aangegeven moet dat voor 85% correct zijn. Behalve als het om een “estate” wijn gaat, die dus geproduceerd en gebotteld is op één met naam genoemd wijnbedrijf. In dat geval moet de druivensoort 100% correct zijn. Voor het aangegeven jaartal is het een min of meer aanvaarde regel dat die voor 95% juist moet zijn.