Uw Specialist in Chileense Wijn

Chili Wijnmarkt

De wijnproductie begon in Chili met de komst van de Spanjaarden in het land. De eerste jaargang was 1551. De dominante druif was de Pais. Vanaf 1851 werden de Franse druivenvariëteiten in Chili ingevoerd en hebben sindsdien de Pais zowat van de kaart geveegd. Opmerkelijk is dat in dit land nooit Phylloxera is opgetreden zodat de wijnstokken niet geënt worden op Amerikaanse onderstokken maar, als enige in de wereld, stokken uit één stuk zijn.

Wegens de teloorgang van de wijnbouw in Europa als gevolg van de Phylloxera plaag in de jaren vanaf 1870 weken vele Europese wijnbouwers uit naar Noord- en Zuid-Amerika, o.m naar Chili. In 1877 werden de eerste Chileense wijnen naar Europa geëxporteerd en maakten daar hun faam met prijzen op verschillende exposities in de laatste decennia van de 19de eeuw.

Toch bleef de export eerder beperkt en groeide nauwelijks . De politieke crisis in 1979 zorgde zelfs voor een tijdelijke terugval. In hetzelfde jaar echter introduceerde Viña Miguel Torres, een bijhuis van Bodegas Torres in Spanje, moderne vinificatietechnieken die spoedig door de andere huizen in Chili werden gevolgd. Dit betekende de definitieve doorbraak van Chili als internationaal wijnland. Verder hebben de vele en grote buitenlandse investeringen van de laatste decennia in belangrijke mate bijgedragen tot de ontwikkeling van de wijnbouw en van de commercialisering van Chileense wijnen over de hele wereld. De export groeide inderdaad exponentieel: van 43 miljoen liter in 1990 naar 310 miljoen liter in 2001! Hiervan gaat 60% naar de EU. Op vijf jaar tijd is de oppervlakte van het aantal wijngaarden verdubbeld.

Geografische situering en klimaat

De beste wijnstreek van Chili ligt in het midden van het land. Een beetje ten noorden en ten westen van de hoofdstad Santiago de Chile maar grotendeels ten zuiden ervan. De breedte- ligging van het wijngebied is te vergelijken met deze van Zuid Afrika. Het is een streek die vooral droog en warm is gedurende een lange zomer en herfst maar toch niet zó warm dat de druiven het niet naar hun zin zouden hebben. Er is immers de verkoelende invloed van de Stille Oceaan aan de Westkant en ook en vooral van het Andes gebergte aan de Oostzijde dat koelte brengt door de hoogtefactor. Het meest opvallende kenmerk van het klimaat is wel het grote temperatuurverschil tussen dag en nacht. In de zomer loopt dit op tot 20C. Dit beïnvloedt de groei en rijpingstijd van de druiven in gunstige zin.

Hoewel er in de korte wintermaanden behoorlijk wat regen valt (behalve in het noorden) is het toch zo dat er zonder irrigatie in Chili geen wijnbouw mogelijk zou zijn. Er wordt bij de irrigatie hier en daar nog gebruik gemaakt van de kanalen die door de Inca’s zijn aangelegd vanuit de Andes naar de zee toe, waar ze nederzettingen hadden. De gemidddelde regenval is 450 mm per jaar in het voor wijnbouw geschikte gebied, maar deze regen valt wel in 3 tot 4 maanden van mei tot augustus.

De totale oppervlakte met wijndruiven beplant is 103.000 ha waarvan 78.000 ha rood en 25.000 ha wit.

De Chileense wijnen behoren tot de meest biologische en ecologische ter wereld. Bladluizen en Phylloxera zijn onbekend en vanwege de droge zomers heeft men er zelden last van meeldauw en andere ziekten zodat besproeiing tot een minimum kan beperkt blijven.

Indeling

De verschillende wijnregio’s zijn:

  • Atacama regio met de onderregio’s Copiapó vallei en de Huasco vallei waar vooral druiven worden gekweekt voor tafelwijn en wijn die gebruikt wordt voor distillaten.
  • Aconcagua regio met twee subregio’s Aconcagua vallei en Casablanca vallei. Op 5 jaar tijd is de prijs per ha hier gestegen van 2000 € naar 20.000 €. De regio is genoemd naar de rivier met dezelfde naam en ook de naam van de hoogste berg van Zuid Amerika die zo’n 7.000 m hoog is en de bron is van de gelijknamige rivier.
  • Central Valley regio is de eerste en grootste wijnregio en heeft de subregio’s die voor ons het meest bekend in de oren klinken. Van Noord naar Zuid Maipo, Rapel, Curicó, Maule.

In iedere regio zijn dan verder nog een aantal zones afgebakend waarmee dan de wijngebieden min of meer op een Europese territoriale leest zijn geschoeid waarbij moet opgemerkt worden dat de zones tot nog toe nauwelijks als herkomstaanduiding gebruikt worden.

Druiven

De gebruikte druivenrassen voor kwaliteitswijn zijn voornamelijk de Bordelese rassen Cabernet Sauvignon en Merlot voor rood en Sauvignon Blanc voor wit. Natuurlijk is er ook de onvermijdelijke Chardonnay en ook meer en meer Syrah.

In plaats van Merlot werd in het verleden vaak Carmenère gebruikt, een oude versie van Merlot die alleen nog in Chili voorkomt en daarom het laatste decennium zo’n beetje de nationale trots is geworden en dus meer en meer als monocépage aan bod komt. Zijn smaakpatroon ligt ergens tussen die van de Cabernet Sauvignon en de Merlot. Carmenère werd in Chili voor het eerst aangeplant in 1850, samen met andere klassieke Europese druivenrassen.

Appellaties en classificatie

Zoals in de rest van de nieuwe wijnwereld is het wijnmakersbedrijf het belangrijkste element dat de kwaliteit van de aangeboden waar bepaalt. Veel wetgeving is er niet in Chili en classificatie al helemaal niet. Er zijn recent wel de territoriale afbakeningen ontstaan en verder enkele bepalingen die nuttig zijn om weten.

Als de regio op de fles is aangegeven moeten de druiven voor 75% ook daadwerkelijk uit die regio afkomstig zijn. Als een druivensoort is aangegeven moet dat voor 85% correct zijn. Behalve als het om een “estate” wijn gaat, die dus geproduceerd en gebotteld is op één met naam genoemd wijnbedrijf. In dat geval moet de druivensoort 100% correct zijn. Voor het aangegeven jaartal is het een min of meer aanvaarde regel dat die voor 95% juist moet zijn.

Loading...
Casas Patronales Chucaro Rosé
€5,89 €5,09

Casas Patronales Chucaro Rosé

Deze rosé wijn van Chucaro is er eentje om steeds in huis te hebben. Een prachtige zalmrozige kleur. Trendy en verbluffend lekker het hele jaar door. Het rode fruit met op de voorgrond een neus vol aardbeien en kersen geven een sublieme rosé wijn.
€5,89 €5,09
Meer info
Casas Patronales Chucaro Merlot
€5,89 €5,09

Casas Patronales Chucaro Merlot

Een soepele en complexe rode wijn van de Merlot-druif. Donkerrood en iets paars van kleur. Uitbundige en rijke geur, vol met donker fruit zoals bessen, donkere kersen aangevuld met exotische kruiden.
€5,89 €5,09
Meer info
Korta Irune
€7,29

Korta Irune

Zeer mooie witte Chileense wijn, de blend van de druiven is werkelijk magnifiek. Wij vinden dit een van onze beste witte wijnen.
€7,29
Meer info
Casas Patronales Maucho Malbec Reserva
€11,99 €8,29

Casas Patronales Maucho Malbec Reserva

Deze wijn heeft een intens, donker robijnrode kleur. Het boeket omvat aroma's van kersen en een hint van viooltjes. In de mond smaken van zwarte kersen, een mooie mix van kruidigheid en vanille als gevolg van de rijping op eiken vaten.
€11,99 €8,29
Meer info
Casas Patronales Maucho Viognier Reserva
€11,99 €8,29

Casas Patronales Maucho Viognier Reserva

De wijn heeft een schitterende gouden kleur gevolgd door zijn intense en exotische neus. Deze Viognier heeft een heel kenmerkende neus vol met heerlijk geurende witte bloemen, ananas, perziken en kruiden. Pure klasse uit de beste vallei in Chili.
€11,99 €8,29
Meer info
Miguel Torres Finca Chardonnay
€9,49

Miguel Torres Finca Chardonnay

Fijne Chileense Chardonnay die goed in balans is. Geniet van geurend rijp fruit zoals peren, perzik, ananas met achteraan wat geroosterde hazelnoten en vanille. Deze laatste aroma's zijn er uiteraard vanwege de kortstondige houtrijping. De aroma's zetten
€9,49
Meer info
Miguel Torres Finca  Carmenère
€10,49

Miguel Torres Finca Carmenère

Deze Carmenère is elegant kruidig met in de neus bessen, cassis maar ook eucalyptus. De heldere kersenrode kleur is de start van een lekker wijntje met fruitige tannines. Een geoefend persoon herkent ook wat leer, zoethout en nootmuskaat op de achtergrond
€10,49
Meer info
Casas Patronales Reserva Privada Pinot Noir
€10,49

Casas Patronales Reserva Privada Pinot Noir

Mooie helderrode kleur. Dominante aroma's van rood fruit zoals frambozen en kersen die aangenaam in de neus zijn. De body is sappig met aangename tannines en toetsen van bloemen, rood fruit en wat kruidigheid.
€10,49
Meer info
Casas Patronales Reserva Privada Syrah
€14,99 €10,49

Casas Patronales Reserva Privada Syrah

Een wijn met een diepe violet-rode kleur. Een bouquet met aroma’s van vers rood fruit, aardbeien, kersen en delicate hints van chocolade door het rijpingsproces. In de mond is de wijn goed gestructureerd.
€14,99 €10,49
Meer info
Casas Patronales Reserva Privada Chardonnay
€14,99 €10,49

Casas Patronales Reserva Privada Chardonnay

Gouden parel met intens exotisch boeket zoals perziken, banaan, honing en vanille. Zijdezacht komt hij over en dit overgoten met fruit en een mooi vleugje vanille, U waant zich zo op een exotisch eiland bij het proeven van deze wijn.
€14,99 €10,49
Meer info
Casas Patronales Lujuria Late Harvest
€10,99

Casas Patronales Lujuria Late Harvest

Een heldere geel-gouden kleur. Intense aroma’s van mandarijn, honing en abrikoos. Deze zoete dessertwijn is perfect in balans door de nodige dosis acciditeit en toetsen van vers citrusfruit. Een lange en persistente afdronk.
€10,99
Meer info
Casas Patronales Reserva Privada Cabernet Sauvignon
€14,99 €10,99

Casas Patronales Reserva Privada Cabernet Sauvignon

Robijnrode wijn met complexe aroma’s van gedroogd zwart fruit, noten en hints van kruiden met een vleugje eikenhout. Hemelse afdronk door rijpe tannines en perfecte balans. Een wijn die je zeker eens moet proeven.
€14,99 €10,99
Meer info

Uw Specialist in Chileense Wijn

Chili Wijnmarkt

De wijnproductie begon in Chili met de komst van de Spanjaarden in het land. De eerste jaargang was 1551. De dominante druif was de Pais. Vanaf 1851 werden de Franse druivenvariëteiten in Chili ingevoerd en hebben sindsdien de Pais zowat van de kaart geveegd. Opmerkelijk is dat in dit land nooit Phylloxera is opgetreden zodat de wijnstokken niet geënt worden op Amerikaanse onderstokken maar, als enige in de wereld, stokken uit één stuk zijn.

Wegens de teloorgang van de wijnbouw in Europa als gevolg van de Phylloxera plaag in de jaren vanaf 1870 weken vele Europese wijnbouwers uit naar Noord- en Zuid-Amerika, o.m naar Chili. In 1877 werden de eerste Chileense wijnen naar Europa geëxporteerd en maakten daar hun faam met prijzen op verschillende exposities in de laatste decennia van de 19de eeuw.

Toch bleef de export eerder beperkt en groeide nauwelijks . De politieke crisis in 1979 zorgde zelfs voor een tijdelijke terugval. In hetzelfde jaar echter introduceerde Viña Miguel Torres, een bijhuis van Bodegas Torres in Spanje, moderne vinificatietechnieken die spoedig door de andere huizen in Chili werden gevolgd. Dit betekende de definitieve doorbraak van Chili als internationaal wijnland. Verder hebben de vele en grote buitenlandse investeringen van de laatste decennia in belangrijke mate bijgedragen tot de ontwikkeling van de wijnbouw en van de commercialisering van Chileense wijnen over de hele wereld. De export groeide inderdaad exponentieel: van 43 miljoen liter in 1990 naar 310 miljoen liter in 2001! Hiervan gaat 60% naar de EU. Op vijf jaar tijd is de oppervlakte van het aantal wijngaarden verdubbeld.

Geografische situering en klimaat

De beste wijnstreek van Chili ligt in het midden van het land. Een beetje ten noorden en ten westen van de hoofdstad Santiago de Chile maar grotendeels ten zuiden ervan. De breedte- ligging van het wijngebied is te vergelijken met deze van Zuid Afrika. Het is een streek die vooral droog en warm is gedurende een lange zomer en herfst maar toch niet zó warm dat de druiven het niet naar hun zin zouden hebben. Er is immers de verkoelende invloed van de Stille Oceaan aan de Westkant en ook en vooral van het Andes gebergte aan de Oostzijde dat koelte brengt door de hoogtefactor. Het meest opvallende kenmerk van het klimaat is wel het grote temperatuurverschil tussen dag en nacht. In de zomer loopt dit op tot 20C. Dit beïnvloedt de groei en rijpingstijd van de druiven in gunstige zin.

Hoewel er in de korte wintermaanden behoorlijk wat regen valt (behalve in het noorden) is het toch zo dat er zonder irrigatie in Chili geen wijnbouw mogelijk zou zijn. Er wordt bij de irrigatie hier en daar nog gebruik gemaakt van de kanalen die door de Inca’s zijn aangelegd vanuit de Andes naar de zee toe, waar ze nederzettingen hadden. De gemidddelde regenval is 450 mm per jaar in het voor wijnbouw geschikte gebied, maar deze regen valt wel in 3 tot 4 maanden van mei tot augustus.

De totale oppervlakte met wijndruiven beplant is 103.000 ha waarvan 78.000 ha rood en 25.000 ha wit.

De Chileense wijnen behoren tot de meest biologische en ecologische ter wereld. Bladluizen en Phylloxera zijn onbekend en vanwege de droge zomers heeft men er zelden last van meeldauw en andere ziekten zodat besproeiing tot een minimum kan beperkt blijven.

Indeling

De verschillende wijnregio’s zijn:

  • Atacama regio met de onderregio’s Copiapó vallei en de Huasco vallei waar vooral druiven worden gekweekt voor tafelwijn en wijn die gebruikt wordt voor distillaten.
  • Aconcagua regio met twee subregio’s Aconcagua vallei en Casablanca vallei. Op 5 jaar tijd is de prijs per ha hier gestegen van 2000 € naar 20.000 €. De regio is genoemd naar de rivier met dezelfde naam en ook de naam van de hoogste berg van Zuid Amerika die zo’n 7.000 m hoog is en de bron is van de gelijknamige rivier.
  • Central Valley regio is de eerste en grootste wijnregio en heeft de subregio’s die voor ons het meest bekend in de oren klinken. Van Noord naar Zuid Maipo, Rapel, Curicó, Maule.

In iedere regio zijn dan verder nog een aantal zones afgebakend waarmee dan de wijngebieden min of meer op een Europese territoriale leest zijn geschoeid waarbij moet opgemerkt worden dat de zones tot nog toe nauwelijks als herkomstaanduiding gebruikt worden.

Druiven

De gebruikte druivenrassen voor kwaliteitswijn zijn voornamelijk de Bordelese rassen Cabernet Sauvignon en Merlot voor rood en Sauvignon Blanc voor wit. Natuurlijk is er ook de onvermijdelijke Chardonnay en ook meer en meer Syrah.

In plaats van Merlot werd in het verleden vaak Carmenère gebruikt, een oude versie van Merlot die alleen nog in Chili voorkomt en daarom het laatste decennium zo’n beetje de nationale trots is geworden en dus meer en meer als monocépage aan bod komt. Zijn smaakpatroon ligt ergens tussen die van de Cabernet Sauvignon en de Merlot. Carmenère werd in Chili voor het eerst aangeplant in 1850, samen met andere klassieke Europese druivenrassen.

Appellaties en classificatie

Zoals in de rest van de nieuwe wijnwereld is het wijnmakersbedrijf het belangrijkste element dat de kwaliteit van de aangeboden waar bepaalt. Veel wetgeving is er niet in Chili en classificatie al helemaal niet. Er zijn recent wel de territoriale afbakeningen ontstaan en verder enkele bepalingen die nuttig zijn om weten.

Als de regio op de fles is aangegeven moeten de druiven voor 75% ook daadwerkelijk uit die regio afkomstig zijn. Als een druivensoort is aangegeven moet dat voor 85% correct zijn. Behalve als het om een “estate” wijn gaat, die dus geproduceerd en gebotteld is op één met naam genoemd wijnbedrijf. In dat geval moet de druivensoort 100% correct zijn. Voor het aangegeven jaartal is het een min of meer aanvaarde regel dat die voor 95% juist moet zijn.