Uw Specialist in Argentijnse Wijn

Wijnmarkt Argentinië

In 1541 plantten Spaanse kolonisten de eerste druiven in Argentinië. Ze ontdekten dat de druiven het best groeiden in het zonnige en droge klimaat aan de voet van het Andes-gebergte. De Spaanse wijnmakers bouwden een geavanceerd irrigatiesysteem van kanalen, de zogenaamde acéquias, waarmee ze hun land voorzagen van smeltwater uit de Andes. De eerste vermeldingen van wijngaarden op schrift dateren van de laatste decennia van de 16e eeuw. Er werden toen veel wijnbouwgronden aangelegd rondom de pas gestichte stad Mendoza.

Het gebied rondom deze stad, Mendoza, is nog steeds de belangrijkste wijnregio van Argentinië. Aan het einde van de 19e eeuw werden veel Europese wijngaarden verwoest door een omvangrijke druifluisepidemie. Franse, Italiaanse en Spaanse wijnmakers emigreerden naar Argentinië om daar een nieuw bestaan op te bouwen. De wijnkennis die ze met zich meebrachten zorgde voor een enorme opbloei van de Argentijnse wijnbouw. In de 20e eeuw raakten de economie en de wijnbouw van het welvarende Argentinië echter steeds meer in verval. Pas in de jaren ’80 klom het land weer een beetje uit het dal. Veel wijngaarden werden toen opgeschoond en herplant met kwaliteitsdruiven, waardoor de kwaliteit van de wijnen toenam.

Wijnbouw

Het klimaat in Argentinië is overwegend droog en zonnig, met uitgesproken seizoenen. De zomers zijn heet en in de winter dalen de temperaturen tot onder het vriespunt. Strenge winters in de Andes, met veel sneeuw, zorgen voor voldoende smeltwater om de wijngaarden mee te irrigeren. Door het warme klimaat en het overvloedige aantal zonne-uren hebben Argentijnse wijnboeren een hoge opbrengst per hectare. Desondanks slagen ze er toch in om smaakvolle, geconcentreerde druiven te oogsten. Wijngaarden met lage rendementen brengen wel de beste wijnen voort. In een aanzienlijk deel van de Argentijnse wijngaarden werken wijnmakers nog met het zogenaamde pergola-systeem. Bij dit oude Italiaanse systeem groeien de druiven op ooghoogte. Tegenwoordig worden de druiven wel steeds vaker langs lage draden geleid. Met dit systeem kunnen ze gemakkelijker mechanisch geoogst kunnen worden.

Druivenrassen

In Argentinië worden talrijke druivenrassen verbouwd. Malbec is de meest onderscheidende wijn van Argentinië. De meest aangeplante druif is de criolla, een druivenras dat afstamt van de eerste wijnstokken die door de conquistadores werden geïntroduceerd. De criolla wordt vooral gebruikt voor lokale consumptie. Daarnaast kent Argentinië nog een aantal zeer kenmerkende druivenrassen. De eerste is de torrontés, een fruitige en aromatische witte druif die aantrekkelijke wijnen kan opleveren. Een andere favoriet is de bonarda, een sappige rode Italiaanse druif waarvan soepele en gemakkelijk drinkbare wijnen gemaakt worden die zeer betaalbaar zijn.De beste druif van allemaal is de malbec. In Frankrijk, waar deze dikhuidige druif vandaan komt, worden er stoere en behoorlijk zware wijnen van gemaakt (zoals de bekende Cahors). In het warme klimaat van Argentinië levert deze druif juist veel rijkere en toegankelijkere wijnen op, met elementen van pruimen en bramen.
Overigens verschijnen er steeds vaker goede wijnen op de markt van internationale druivenrassen als chardonnay, cabernet sauvignon en sinds kort de fruitige viognier.

De wijnhuizen

Argentinië telt een kleiner aantal goede wijnproducenten dan Chili. Er zijn nog veel ouderwetse wijnhuizen die vooral voor de thuismarkt produceren. Maar de beste huizen zijn wél zo goed dat ze het op kunnen nemen tegen de Chileense topproducenten. De bekendste Argentijnse naam is Catena. De wijnen van dit huis worden onder verschillende namen uitgebracht, waaronder Catena Alta, Catena, Alamos. De eerste wijngaarden van Catena werden in 1902 aangeplant door de Italiaanse immigrant Nicola Catena. Catena wordt tegenwoordig geleid door Nicola’s kleinzoon, Dr. Nicolás Catena. Nicolás Catena tilde het familiebedrijf met zijn rigoureuze kwaliteitspolitiek naar grote hoogten en bewees dat Argentinië wijnen van wereldklasse kan produceren. Zijn Catena en Catena Alta wijnen halen jaarlijks de wereldpers. 

 

Loading...
Caracter Chardonnay Chenin
€--,-- €--,--

Caracter Chardonnay Chenin

Plezierige wijn vol aroma's van wit fruit: abrikozen, appels en peren. In de verte ontdek je ook een tintje honing, dit is afkomstig van de Chenin Blanc druif. Lekkere Argentijnse wijn die je voor veel gelegenheden kan openen.
€--,-- €--,--
Meer info
Luigi Bosca Finca La Linda Viognier
€--,-- €--,--

Luigi Bosca Finca La Linda Viognier

In het glas ziet u een mooie goudgele kleur. Een geurenpakket van rijpe perzik, abrikoosjes, floraal met violetsnoepjes en een vanillevleugje. Fluwelige smaaktextuur, zoetrijp geel en wit fruit met afgewerkte zuren in de afdronk.
€--,-- €--,--
Meer info
Fabre Montayou Phebus
€--,--

Fabre Montayou Phebus

Deze fruitgedreven wijn heeft delicate aroma's van witte bloemen, lychees met een vleugje limoen. Een elegante en uitgebalanceerde wijn.
€--,--
Meer info
San Felipe Barrel Select Malbec
€--,--

San Felipe Barrel Select Malbec

Deze karmijnrode wijn kenmerkt zich als volle rode wijn met intense aroma’s van zowel rood als zwart fruit. De wijn kent een mooi evenwicht tussen rijp fruit en zachte tannines. Een aangename mondvullende wijn met lange afdronk.
€--,--
Meer info
San Felipe Barrel Select Chardonnay
€--,--

San Felipe Barrel Select Chardonnay

Vanwege de hoge kwaliteit van deze druiven is men in staat om een houtgelagerde wijn te maken. 60% van de wijn rijpt 7 maanden op Franse eiken vaten alvorens gebotteld te worden. Heerlijk volle Chardonnay die je zeker eens moet proeven.
€--,--
Meer info
Fabre Montmayou Malbec Reservado
€--,-- €--,--

Fabre Montmayou Malbec Reservado

Deze violetrode wijn getuigt van pure klasse en elegantie. De geconcentreerde neus van deze wijn wordt gekenmerkt door tabak, kaneel, praliné-chocola, gestoofd fruit en rozijnen.
€--,-- €--,--
Meer info
San Felipe Extra Dry Sparkling Wine
€--,--

San Felipe Extra Dry Sparkling Wine

Deze droge bubbel is een mooi alternatief voor Champagne. In de neus aroma's van witte perzik en peren, afgerond met wat toast. Deze bubbel werd gemaakt zoals een Charmant, een methode die vaak in Frankrijk wordt gebruikt voor schuimwijnen. De bubbels zij
€--,--
Meer info
Fabre Montmayou Malbec Gran Reservado
€--,-- €--,--

Fabre Montmayou Malbec Gran Reservado

Door de rijping in Franse eiken vaten geeft dit een zeer lange en complexe afdronk. De druiven werden handgeplukt van 60 jaar oude Malbecstokken. Deze wijn heeft een donker robijnrode kleur, aroma’s van rijp fruit en kruiden.
€--,-- €--,--
Meer info

Uw Specialist in Argentijnse Wijn

Wijnmarkt Argentinië

In 1541 plantten Spaanse kolonisten de eerste druiven in Argentinië. Ze ontdekten dat de druiven het best groeiden in het zonnige en droge klimaat aan de voet van het Andes-gebergte. De Spaanse wijnmakers bouwden een geavanceerd irrigatiesysteem van kanalen, de zogenaamde acéquias, waarmee ze hun land voorzagen van smeltwater uit de Andes. De eerste vermeldingen van wijngaarden op schrift dateren van de laatste decennia van de 16e eeuw. Er werden toen veel wijnbouwgronden aangelegd rondom de pas gestichte stad Mendoza.

Het gebied rondom deze stad, Mendoza, is nog steeds de belangrijkste wijnregio van Argentinië. Aan het einde van de 19e eeuw werden veel Europese wijngaarden verwoest door een omvangrijke druifluisepidemie. Franse, Italiaanse en Spaanse wijnmakers emigreerden naar Argentinië om daar een nieuw bestaan op te bouwen. De wijnkennis die ze met zich meebrachten zorgde voor een enorme opbloei van de Argentijnse wijnbouw. In de 20e eeuw raakten de economie en de wijnbouw van het welvarende Argentinië echter steeds meer in verval. Pas in de jaren ’80 klom het land weer een beetje uit het dal. Veel wijngaarden werden toen opgeschoond en herplant met kwaliteitsdruiven, waardoor de kwaliteit van de wijnen toenam.

Wijnbouw

Het klimaat in Argentinië is overwegend droog en zonnig, met uitgesproken seizoenen. De zomers zijn heet en in de winter dalen de temperaturen tot onder het vriespunt. Strenge winters in de Andes, met veel sneeuw, zorgen voor voldoende smeltwater om de wijngaarden mee te irrigeren. Door het warme klimaat en het overvloedige aantal zonne-uren hebben Argentijnse wijnboeren een hoge opbrengst per hectare. Desondanks slagen ze er toch in om smaakvolle, geconcentreerde druiven te oogsten. Wijngaarden met lage rendementen brengen wel de beste wijnen voort. In een aanzienlijk deel van de Argentijnse wijngaarden werken wijnmakers nog met het zogenaamde pergola-systeem. Bij dit oude Italiaanse systeem groeien de druiven op ooghoogte. Tegenwoordig worden de druiven wel steeds vaker langs lage draden geleid. Met dit systeem kunnen ze gemakkelijker mechanisch geoogst kunnen worden.

Druivenrassen

In Argentinië worden talrijke druivenrassen verbouwd. Malbec is de meest onderscheidende wijn van Argentinië. De meest aangeplante druif is de criolla, een druivenras dat afstamt van de eerste wijnstokken die door de conquistadores werden geïntroduceerd. De criolla wordt vooral gebruikt voor lokale consumptie. Daarnaast kent Argentinië nog een aantal zeer kenmerkende druivenrassen. De eerste is de torrontés, een fruitige en aromatische witte druif die aantrekkelijke wijnen kan opleveren. Een andere favoriet is de bonarda, een sappige rode Italiaanse druif waarvan soepele en gemakkelijk drinkbare wijnen gemaakt worden die zeer betaalbaar zijn.De beste druif van allemaal is de malbec. In Frankrijk, waar deze dikhuidige druif vandaan komt, worden er stoere en behoorlijk zware wijnen van gemaakt (zoals de bekende Cahors). In het warme klimaat van Argentinië levert deze druif juist veel rijkere en toegankelijkere wijnen op, met elementen van pruimen en bramen.
Overigens verschijnen er steeds vaker goede wijnen op de markt van internationale druivenrassen als chardonnay, cabernet sauvignon en sinds kort de fruitige viognier.

De wijnhuizen

Argentinië telt een kleiner aantal goede wijnproducenten dan Chili. Er zijn nog veel ouderwetse wijnhuizen die vooral voor de thuismarkt produceren. Maar de beste huizen zijn wél zo goed dat ze het op kunnen nemen tegen de Chileense topproducenten. De bekendste Argentijnse naam is Catena. De wijnen van dit huis worden onder verschillende namen uitgebracht, waaronder Catena Alta, Catena, Alamos. De eerste wijngaarden van Catena werden in 1902 aangeplant door de Italiaanse immigrant Nicola Catena. Catena wordt tegenwoordig geleid door Nicola’s kleinzoon, Dr. Nicolás Catena. Nicolás Catena tilde het familiebedrijf met zijn rigoureuze kwaliteitspolitiek naar grote hoogten en bewees dat Argentinië wijnen van wereldklasse kan produceren. Zijn Catena en Catena Alta wijnen halen jaarlijks de wereldpers.