Lees meer over de Macabeodruif
De Macabeo of Viura is een witte druivensoort, met zijn oorsprong in Spanje. De is een kruising van twee andere Spaanse witte druivensoorten. De druif komt het meest voor in Rioja en in Languedoc-Rousillon. Er is in totaal zo'n 48.000 hectare mee aangeplant.
De druif is vooral populair in blend, omdat deze een relatief lage zuurtegraad heeft. In blend komt deze vaak voor met Verdejo of Garnacha.
De druif maakte een enorme opkomst mee nadat de Phylloxera bijna alle druivensoorten verwoeste op het einde van de 19e eeuw.
De Viura of Macabeodruif is ook de een van de drie druivensoorten waarmee Cava wordt gemaakt. Xarel-lo en Parellada zijn de andere twee.
Cava's die buiten Catalunya worden gemaakt zijn zelfs met 100% Macabeo gemaakt.
De druif is soms zeer neutraal van smaak te noemen en het vraagt dan ook een bepaalde vaardigheid van de wijnmaker om hier interessante aroma's uit naar voren te laten komen.
De druif is ook heel geschikt om te laten rijpen in eiken houten vaten. Deze hebben daar een laag zuurgehalte en zijn zeer geschikt als aperitief vanwege de droge, fruitige, lichte en frisse smaak.