Alain Jaume Grande Garrigue Vacqueyras

Een intens dieprode wijn met aroma's van rood en zwart fruit en de geur van kreupelhout. In de mond zijn de rijke tannines en de rondheid van de wijn in perfecte harmonie. Lange afdronk met kruidige toetsen van peper en zoethout. ...Meer informatie

Omschrijving van deze rode Vacqueyraswijn:

Een intens dieprode wijn met aroma's van rood en zwart fruit en de geur van kreupelhout. In de mond zijn de rijke tannines en de rondheid van de wijn in perfecte harmonie.

Lange afdronk met kruidige toetsen van peper, zoethout en de typische mediterraanse kruiden van de garrigue.

 

Druivensoort:

65% Grenache Noir, 20% Syrah, 10% Cinsault, 5% Mourvèdre

Gastronomie:

Perfect bij al uw wildgerechten, vleesgerechten in weelderige sauzen en bij kazen.

Over Alain Jaume - Domaine Grand Veneur:

Het "Domaine Grand Veneur" is een historisch domein, één van de grote namen uit Châteauneuf-du-Pape. Ooit is de wijnboer Alain Jaume begonnen met slechts 9 ha aan wijngaarden. Sindsdien is het domein gegroeid: 78 ha aan biologisch bewerkte wijngaarden, waarvan de "Clos de Sixte" (Lirac) als laatst toegevoegd is in 2003.

Alain Jaume en zijn zonen produceren zowel rode, witte en rosé wijnen in diverse appellations, waaronder Châteauneuf-du-Pape, Lirac, Gigondas, Ventoux en Côtes du Rhône. Een must voor de liefhebbers van "kruidige" volle wijnen.

Wijnstreek Vacqueyras:

Vacqueyras is een dromerig dorpje in de Vaucluse ten oosten van Orange. Het dorp is trots op de troubadour Raimbaut, die honderden jaren geleden vanuit Vacqueyras Frankrijk veroverde. Men eert hem met een borstbeeld dat u kunt vinden bij de ingang van het dorp. Tot voor enige tijd heette ook de coöperatie de Troubadour. Het dorpje heeft twee kroegen, een bakker, een apotheek en een kleine camping. De kroeg in het midden van het dorp heeft een prachtig terras onder heel oude platanen.

Na een hele ochtend wijnproeven bij verschillende producenten is het heel aangenaam om in de schaduw van die platanen een pilsje te drinken! Wijnproeven maakt dorstig, zeker als het om jonge wijnen gaat. Het gebied van de appellation Vacqueyras strekt zich ook uit over de gemeente Sarrian. In 1990 werden de wijnen van Vacqueyras opgewaardeerd tot een appellation Locale en kregen hetzelfde niveau als b.v Châteauneuf du Pape.

Die opwaardering kwam niet uit de lucht vallen. De kwaliteit van de Vacqueyraswijnen viel al lang op bij kenners. In 1983 schreef Duijker al: "....de wijnen hier horen tot de allerbesten van de appellation (toen nog Côtes du Rhône Villages)....aangenaam fijn genuanceerd".Het dorpje heeft een coöperatie, die aangename soepele wijnen maakt, daarnaast tal van particuliere producenten en een paar handelaren.

De Grenachedruif is dominant voor de rode wijnen, het aandeel is vaak 60 to 70%. De Grenache wordt meestal aangevuld met Syrah en Mourvèdre. Een enkele wijnboer gebruikt  50% Grenache en 50% Syrah. (als goed voorbeeld daarvan geldt Cuvée Ermite van Château Montmirail). Soms ondergaat de wijn wat houtrijping. Door het grote aantal producenten en hun eigen manier van wijnmaken is er een Vacqueyras te vinden voor elk moment. De wijn is meestal na 3 jaar goed te drinken en kan vanaf het moment dat ze rijp is nog vaak 3 tot 4 jaar bewaard worden.

Bekijk alle wijnen van Alain Jaume & Fils >

Reviews

Help ons en andere klanten door het schrijven van een review


Bert de Visser Geplaatst op 18 November 2014 at 07:08

Heel snelle levering, maandag besteld en dinsdagochtend was de wijn al in huis. Volgend weekend proeven, maar ben zeker dat het een lekkere wijn is.


4 sterren gebaseerd op 1 beoordelingen Uw review toevoegen