Alain Jaume Clos de Sixte Lirac - Domaine Grand Veneur

Deze Clos de Sixte heeft dominante geuren van rode en zwarte gekonfijte vruchten (kirsch, wilde bramen). Vol en aangenaam in de mond, met aroma’s van zwarte bessenlikeur, kruiden, vanille en een lichte dropsmaak. ...Meer informatie

Proefnotitie van deze rode Clos de Sixte wijn:

Deze Clos de Sixte heeft dominante geuren van rode en zwarte gekonfijte vruchten (kirsch, wilde bramen). Vol en aangenaam in de mond, met aroma’s van zwarte bessenlikeur, kruiden, vanille en een lichte dropsmaak.

Een wijn van een heel hoge kwaliteit die bij een blindproeverij veel wijnen uit Châteaunuef du Pape overklast. Alain Jaume zorgt voor heel lage rendementen in zijn wijngaarden (hij snoeit heel veel, zodat enkel de allerbeste druiven worden geperst).

Combineer dit met het vakmanschap van de familie Jaume en je krijgt dergelijke pure klasse-wijnen. Een wijn die je trouwens heel lang kan bewaren en als je de wijn nu drinkt, adviseren we om de fles enkele uren op voorhand te openen zodat ze kan luchten.

Awards:

  • 92 Punten Robert Parker

 

Druivensoort:

50% Grenache Noir, 35% Syrah en 15% Mourvèdre.

Gastronomie:

Ideaal bij een kruidige varkensrollade en lamsvlees.

Over Alain Jaume - Domaine Grand Veneur:

Het "Domaine Grand Veneur" is een historisch domein, één van de grote namen uit Châteauneuf-du-Pape. Ooit is de wijnboer Alain Jaume begonnen met slechts 9 ha aan wijngaarden.

Sindsdien is het domein gegroeid: 78 ha aan biologisch bewerkte wijngaarden, waarvan de "Clos de Sixte" (Lirac) als laatst toegevoegd is in 2003. Alain Jaume en zijn zonen produceren zowel rode, witte en rosé wijnen in diverse appellations, waaronder Châteauneuf-du-Pape, Lirac, Gigondas, Ventoux en Côtes du Rhône. Een must voor de liefhebbers van "kruidige" volle wijnen.

Wijnstreek Lirac:

Lirac is het nog steeds te onderschat wijngebied in de zuidelijke Rhône. Deze appellatie die zowaar aan de overkant van de rivier de Rhône is gesitueerd, is het geografisch spiegelbeeld van de bekenste Rhone-appellatie uit de Rhone, zijnde Châteauneuf-du-Pape. Deze cru omvat 715 hectaren wijngaard en is misschien één van de meest discrete appellaties uit de Vallei van de zuidelijke Rhône.

Hun slogan is niet voor niets “Lirac, le cru sobre et discret”. Samen met de appellatie Vacqueyras is Lirac de enige cru die binnen de appellatie de drie kleuren mag produceren (rood, wit & rosé), sinds zijn erkenning in 1947.
Nochtans heeft Lirac geen enkele reden om discreet en sober te zijn. Ze beschikken over een excellent terroir bestaande uit leem-kalk gronden, bedenkt met grote afgeronde keien (afkomstig uit de oude alluviale terrassen van de Rhône-rivier). De vergelijking met het terroir van Châteauneuf is bij wijlen frappant.

De hellingen en heuvels zijn rotsachtig met lagen van kalkachtige zanduitlopers. De diversiteit aan bodems maakt Lirac ook een boeiende appellatie, waardoor je nooit over een homogeen appellatiekarakter kunt spreken. De nieuwe voorzitter van de appellatie Lirac (die een gerenomeerd wijnbouwer is in Chateauneuf-du-Pape), Alain Jaume zegt het als volgt: “Het is een opmerkelijke cru: sterk gekleurd, rijk aan tannine, vol met een onverwachte frisheid”. Hij is een mooi voorbeeld van het feit hoe dicht Lirac aanleunt bij Chateauneuf-du-Pape.

Bekijk alle wijnen van Alain Jaume & Fils >

Reviews

Help ons en andere klanten door het schrijven van een review


Marcel Fabre Geplaatst op 17 November 2014 at 18:48

Heb al veel wijnen van dit domein geproefd en vind ze allemaal heel lekker. Dit is mijn favoriet en heeft inderdaad een enorme prijs kwaliteit verhouding. Veel beter dan veel Châteauneuf du Pape wijnen uit de supermarkten.


5 sterren gebaseerd op 1 beoordelingen Uw review toevoegen